Покачването на потребителските цени във Великобритания може да достигне 18 процента в началото на 2023 г., което е девет пъти повече от целевите 2 на сто на Банк ъв Ингланд (Bank of England). Това заявява в известие до клиентите икономистът от американската банка "Сити" (Citi) Бенджамин Набаро, цитиран от Ройтерс и БТА. По думите на експерта сега въпросът е каква политика да се провежда, за да се смекчи едновременно отражението върху инфлацията и върху реалната икономика. Във Великобритания инфлация над 18 на сто е имало през далечната 1976 г. 

Бенджамин Набаро очаква фаворитката за наследяване поста на премиера Борис Джонсън, Елизабет Тръс, да обяви мерки в подкрепа на домакинствата щом дойде на власт, но според него това ще има само ограничен ефект.

В същото време обаче британските власти искат да стимулират потребителите да ползват енергоемките си електроуреди, например пералните машини, извън пиковите часове, като предоставят отстъпки в тарифите. Така правителството се надява да намали опасността от спиране на електроснабдяването.

Мрачни прогнози 

Годишната инфлация достигна 10,1 на сто през юли, което е 40-годишен рекорд. А според британската централна банка цените могат да нараснат с над 13 на сто през октомври.

Bank of England ще трябва да стигне до заключението, че рисковете от по-продължителна инфлация са нараснали, подчертава икономистът от Citi. "Това означава да се поставят ясно лихвите в ограничителна територия, и то бързо", изтъква той.

Експертът допълва може да се наложи Bank of England да увеличи основната лихва до 6-7 процента, за да си върне контрола над инфлационната динамика. Според него обаче по-вероятна е хипотезата за увеличаване на безработицата в близките месеци, което ще позволи на централната банка да изчака.

Комитетът по паричната политика на Bank of England повиши основната лихва с половин пункт в началото на месеца, а пазарите очакват ново покачване на следващото заседание на 15 септември.

Стимули за пестене на ток и газ 

Според информации в медиите, частично потвърдени от оператора на електрическата мрежа ESO, компанията обмисля да възнагради с отстъпки от цената британците, които възприемат общополезното поведение да използват електроуредите в извън пиковите часове. Те могат да получават до 6 британски лири (7 евро) на киловатчас, използван в ненатоварените часове, като пускат по-малко пералните, съдомиялните, сешоарите и конзолите за видеоигри между 17 и 20 часа.

Говорител на енергийния оператор посочи, че новата услуга се разработва в момента и потребителите ще могат да се възползват от нея още тази зима.

Според в. "Сънди таймс" компанията ще предложи идеята на британския държавен регулатор на пазара на газ и електричество "Офджем" (Ofgem) и се надява да получи одобрение до края на октомври.

Информацията за този план стана известна в момент, когато се появяват все повече тревожни признаци за зимата във Великобритания, въпреки че министърът на икономиката Надим Захауи изключи вероятността от прекъсване на тока. В близките седмици се очаква ново драстично увеличение на цените на енергията на фона на петролната и най-вече газова криза, задълбочена от войната в Украйна. Цените на тока за частни потребители се очаква да нараснат над два пъти на годишна основа през януари идната година.

Великобритания е много зависима от природния газ за разлика от други европейски страни като Франция например, където по-голямата част от енергийния микс включва атомна енергия.

В петък представители на здравния сектор предупредиха за задаваща се хуманитарна криза, тъй като все повече британци ще трябва да избират дали да отопляват жилището си или да се хранят през зимата.