Правителството на Великобритания обяви днес, че въвежда пределни цени на електроенергията и природния газ за бизнеса и за потребителите в обществения сектор, за да им окаже помощ на фона на повишаващите се енергийни разходи, съобщи Ройтерс.

Установяват се пределни цени на едро на електроенергията за стопански потребители от 211 британски лири (около 241 евро) за мегаватчас. За природния газ те са 75 британски лири за мегаватчас (близо 86 евро).

Тези цени, които ще бъдат потвърдени на 30 септември, са под 50 процента от цените на едро на енергийните ресурси, които се очакват през зимата, обяви британското правителство.

Премиерът на Великобритания Лиз Тръс заяви, че по този начин ще бъде оказана помощ на много бизнеси "да изкарат зимата", предаде Асошиейтед прес.

Мярката влиза в сила на 1 октомври и ще е валидна до 31 март 2023 г. Тя ще важи както за фирмите, така и за потребителите на енергия от обществения сектор, сред които са и болниците, и училищата.

Подобна мярка е в сила за битовите потребители във Великобритания. Правителството в Лондон обяви, че тя става валидна и за домакинствата в Северна Ирландия.

Британското правителство ще компенсира доставчиците на електроенергия и на природен газ, тъй като те ще ги продават в уловията на ограничени цени на едро.

Управляващите в Лондон очакват въвеждането на пределни цени на на електроенергията и природния газ да ограничи галопиращата инфлация в Обединеното кралство.