Камарата на представителите на американския Конгрес одобри икономическа помощ на стойност 484 милиарда долара за малките бизнеси и болниците в условията на борба с пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Така общата стойност на икономическата помощ от американската държава за гражданите и компаниите достигна близо 3 трилиона долара.

Мярката получи сериозна подкрепа както от републиканците, така и от демократите в долната камара на Конгреса. Законодателите, част от които с предпазни маски, имаха дълъг ден на дебати и гласуване, който бе удължен още повече заради правилата за сигурност, въведени във връзка с коронавируса.

Одобреното предложение ще бъде изпратено в Белия дом, за да може президентът републиканец Доналд Тръмп да изпълни обещанието си бързо да го подпише и така да го превърне в закон.

Сенатът с републиканско мнозинство вече одобри новото законодателство при гласуване във вторник, припомня Ройтерс.

Преди да одобри икономическата помощ, Камарата на представителите одобри и предложение за създаване на специална комисия, която ще има право да издава призовки и да разследва по какъв начин американските власти се борят с коронавируса. Комисията ще разследва как се харчат отпуснатите от федералните власти пари и действията в тази връзка на правителството на Тръмп.