Великобритания се съгласи да се срещне с ЕС по въпроса за прилагането на споразумението им за "развод", съобщи говорител на британското правителството, цитиран от Ройтерс и БТА.

Изявлението бе направено, след като Брюксел призова за спешна среща, за да разсее силните си притеснения във връзка с вътрешния законопроект на Лондон за Брекзит, който може да подкопае първоначалното споразумение.

Ангажираме се конструктивно с ЕС чрез съвместния комитет и се надяваме, че тази среща ще спомогне за активизиране на дискусиите, така че да можем да постигнем договорени резултати, каза говорителят.

Законовият текст засяга вътрешния пазар на Великобритания и по-специално внася промени в Протокола за Северна Ирландия, с прилагането на който се избягва връщането на физическа граница на остров Ирландия в края на преходния период след Брекзит през декември, по време на който Обединеното кралство продължава да спазва европейските правила.

По-рано днес заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че ще поиска възможно най-скоро да бъде свикан смесен комитет по споразумението за оттегляне, така че партньорите от Обединеното кралство да могат да представят подробности и да отговорят на сериозните опасения на Брюксел във връзка със законопроекта.

Заместник-председателят на ЕК каза, че е изразил в телефонен разговор с отговарящия за Брекзит в британското правителство Майкъл Гоув "нашите силни притеснения и е поискал уверения, че Обединеното кралство напълно и своевременно ще спази споразумението за напускане на ЕС, включително протокола за Ирландия и Северна Ирландия".

Много съм притеснена от съобщенията на британското правителство за намеренията да промени споразумението за оттеглянето. Това ще наруши международното право и подкопава доверието, написа в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По думите й отдавнашният крайъгълен камък на дипломацията, принципът "споразуменията трябва да се спазват", важи все още и тя го определи като "основа за бъдещи проспериращи отношения".

Германия очаква Великобритания изцяло да приложи споразумението за Брекзит, което Лондон възнамерява да промени, заяви днес говорителят на германското външно министерство Мария Адебар, цитирана от Франс прес.

Споразумението за Брекзит е подписана и ратифицирана основа от двете страни от гледна точка на правителството (германското), което очаква пълното му прилагане, каза тя на пресконференция.