Германският канцлер Ангела Меркел предупреди днес ЕС да се готви за най-лошото развитие в преговорите с Великобритания за бъдещите отношения. Тя отправи това предупреждение на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, посветена на започналото от вчера германско председателство на Съвета на ЕС.

По-рано днес главният европейски преговарящ Мишел Барние съобщи, че засега няма напредък след поредния кръг от срещи с британската страна.

Германия иска постигане на приемливо решение, но трябва да бъдем готови за най-лошото развитие, заяви Меркел по повод възможността преговорите да се провалят. Искаме споразумение с Лондон, но не на всяка цена, още сме далеч от сближаване на вижданията, уточни Фон дер Лайен.

По думите на Меркел преодоляването на последиците от пандемията от Ковид-19 е сред най-важните задачи на германското председателство. Тя добави в отговор на въпрос, че Берлин е доволен от намерението на ЕК да представя доклади за състоянието на върховенството на закона във всички страни от ЕС. В интерес на всички е отпускането на европейски средства да бъде обвързано със законността, добави Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК изрази очакване този въпрос да бъде засегнат в предстоящите в Брюксел в средата на месеца преговори по бъдещия европейски бюджет. Това не е мярка, насочена към някого, а в общ интерес, и затова би трябвало да бъде съставна част от предложението за бюджета, допълни тя. Фон дер Лайен изрази очакване цялостната рамка на бюджета да не бъде променяна при преговорите и настоя за бързи решения до края на годината от ръководителите на държавите в ЕС, от Европейския парламент и от националните парламенти.

Всеки изгубен ден до намирането на решение за бюджета води до загуба на работни места и отслабване на икономиката. Има нужда държавите от ЕС да не гледат само тесните си интереси, заяви председателят на ЕК.

Съвместната пресконференция на Меркел и Фон дер Лайен