Промишлените поръчки в Германия нараснаха по-бавно от очакваното през февруари, което показва, че слабото търсене в производствения сектор продължава да утежнява положението на най-голямата икономика в Европа, отбелязва Ройтерс (Reuters).

Новите поръчки са се увеличили с 0,2% спрямо предходния месец на сезонно и календарно коригирана база, съобщи федералната статистическа служба в петък.

Проучване на Ройтерс сред анализатори прогнозира ръст от 0,8%.

Увеличението се дължи единствено на повечето големи поръчки, каза старши икономистът на Commerzbank Ралф Солвен, като отбеляза, че ако те бъдат изключени, резултатът е допълнителен спад от 0,8%.

"Следователно тенденцията в търсенето на германски промишлени стоки продължава да сочи надолу", каза Солвен.

Като цяло се очаква германската икономика да навлезе в поредна техническа рецесия през първото тримесечие на 2024 г., след като се сви с 0,3% през последното тримесечие на миналата година.

Въпреки че секторът на услугите показва признаци на стабилизиране, производствените предприятив все още се борят.

Поръчките за индустрията от вътрешния пазар са се увеличили с 1,5% на месечна база през февруари, докато чуждестранните са намалели с 0,7%.

Новите поръчки от еврозоната са намалели с 13,1% на месечна база. За разлика от тях новите поръчки от страните извън еврозоната са се увеличили със 7,8%.

Ревизията на предварителните януарски данни показа спад от 11,4% на месечна база, вместо спад от 11,3%.

Намалението в производствения сектор, който представлява около 1/5 от икономиката на Германия, продължи през март, показа индексът на мениджърите по покупки в производството (PMI).

Като цяло новите поръчки са напът към голям спад през първото тримесечие, с около 4% на тримесечна база, каза главният икономист за еврозоната на Pantheon Macroeconomics Клаус Вистесен.