През март потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, се повишиха с 2.3% от 4-месечно дъно на годишна база, след като нараснаха с 2.7% месец по-рано, според предварителните данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis). Спрямо предходния месец февруари потребителските цени са се увеличили с 0.6%.

Това е най-ниското ниво на германската инфлация от април 2021 г., припомня Destatis, цитирана от ДПА. Месец по-рано, през февруари, годишната инфлация в Германия намаля до 2.5 на сто, а през януари - до 2.9 на сто.

Консенсусната прогноза, предоставена от Trading Economics, след анкета с икономисти и пазарни участници, предполага забавяне на годишната инфлация до 2.4% от 2.7% месец по-рано.

През март услугите в Германия са поскъпнали с 3.7 на сто, а стоките - с 1 на сто. Въпреки изтичането на срока за тавана на цените на енергията в началото на годината и увеличението на цената на въглеродните квоти до 45 евро (48.36 долара) за тон, цените на енергията се понижиха с 2.7 на сто през март.

Основната инфлация (без разходите за храна и енергия) отслабна до 3.3% на годишна база през март от 3.4% през февруари и е най-ниската от юни 2022 г.

В същото време цените на храните също са били надолу през миналия месец - с 0.7 на сто на годишна база.

Потребителските цени, изчислени според германските стандарти, през март са се повишили с минимума от март 2021 г., до 2.2% на годишна база. Спрямо февруари, те са се увеличили с 0.4%. Експертите очакваха ръст от 2.2% на годишна база и 0.5% на месечна база.

Икономистите обръщат голямо внимание на данните за инфлацията в Германия, тъй като страната публикува данните си ден преди това статистическата служба на ЕС "Евростат" да публикува предварителните данни за инфлацията в еврозоната за март.

"Комбинираното послание от данните в Германия, Франция, Италия и Испания е, че общата инфлация в еврозоната ще подмине значително консенсуса тази седмица", каза Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics. Инфлацията в 20-те страни от валутния съюз се очаква да бъде 2.6% през март, без промяна спрямо предходния месец, показва проучване на Reuters сред икономисти.

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти с най-много в историята на еврото, за да намали инфлацията от двуцифрено ниво. Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза през март, че нивото на инфлацията в еврозоната ще продължи да пада, докато икономическият растеж ще започне да се покачва през годината, припони Reuters.

Потребителите в еврозоната понижиха краткосрочните си инфлационни очаквания през февруари, но прогнозите остават непроменени, показа ново проучване на ЕЦБ във вторник. "Сега те са на най-ниското ниво от началото на неоправданата война на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г.", се казва в изявление на ЕЦБ.

Все по-голям брой членове на УС на ЕЦБ подкрепят намаляването на лихвените проценти, като срещата през юни се очертава като най-вероятното време за действие, въпреки че има и среща, насрочена за този месец. "На пръв поглед днешните данни за германските потребителски цени през март предполагат, че паричната политика трябва скоро да бъде облекчена", каза старши икономистът на германската Commerzbank Ралф Солвен.

По думите на Солвен, данните за инфлацията в Германия и утрешните за еврозоната подкрепят очакванията на много анализатори, че основният процент на инфлация ще се стабилизира, но ще остане над целта на ЕЦБ от 2% през следващите месеци. "Въпреки това ЕЦБ ще започне да намалява осовната лихва", прогнозира Солвен.