Западните инвеститори в руски компании се подготвят за нов президентски указ, който е в процес на подготовка и който ще ги задължи да продават дяловете си на руското правителство с големи отстъпки, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Документът, даващ право на Русия на т. нар. "супер превантивно право" да изкупува дяловете на чуждестранните акционери в стратегически компании, бележи поредния удар срещу западните инвеститори, които до началото на войната в Украйна държаха руски активи за милиарди долари.

След февруари 2022 г. Кремъл всячески се старае да ограничи чуждата собственост и влияние в големи руски компании, които са листвани на борсата. Методите за ограничаване включват отмяната на специалните инвеститорски програми, които имаха за цел да привличат чуждестранни средства, както и заобикаляне на глобалните банки при надзора на тези схеми. В резултат инвеститорите търпят сериозни загуби, а някои акции просто изчезват.

Ройтерс не за пръв път съобщава за готвения президентски указ. През август агенцията дори описа случаи как и без указ чуждестранни компании, които се опитват да напуснат Русия, са изправени пред неизгодни сделки заради исканите от Москва по-големи отстъпки при придобиване на руските им активи.

Heineken например съобщи в средата на август, че приключила с оттеглянето си от Русия, като е продала операциите си в страната на руската Arnest Group за символичното едно евро.

Москва вече изисква 50% отстъпка от всички сделки с чуждестранни компании, след като оценка на бизнеса извършват консултанти, избрани от руското правителство. Русия също така изисква вноска в руския бюджет от поне 10% от цената.

"Супер превантивното право" ще се ползва само при специфични случаи и специфични компании, заяви за Ройтерс Иван Чебесков, който оглавява отдела за паричната политика към руското финансово министерство, допълвайки, че така Москва ще си запази правото да изкупува акциите в стратегически компании от напускащите страната чужденци.

Но липсата на яснота и неясните срокове разкриват непредвидимостта на регулаторните промени, пред които са изправени чуждите бизнеси, които се опитват да намалят и пригодят експозицията си към Русия, посочва Ройтерс.

Когато и да бъде обявен указът, той ще усложни допълнително възможностите на инвеститорите от "неприятелски" държави да получат добра цена за активите си в Русия, посочват за Ройтерс петима експерти по международните инвестиции. Според тях исканията от страна на Москва за отстъпки ще бъдат за поне 50 на сто от пазарната стойност на активите, а освен това е малко вероятно заплащането да бъде извършено в чужда валута.

Анализ на Ройтерс на фирмени документи показва, че чуждестранни компании вече са загубили над 80 милиарда долара от руските си операции поради отписвания на активи и пропуснати приходи.