Голям брой чуждестранни инвеститори все още правят бизнес в Русия въпреки пълномащабната руска инвазия в Украйна. Това е съобщила Европейската комисия в отговор на запитване от евродепутата Мориц Корнер, предаде ДПА.

"Международната търговия и присъствието на чуждестранен бизнес в Русия е намаляло значително. Над 40 процента от чуждестранните инвеститори или са решили да напуснат Русия, или вече са я напуснали", пише още в отговора на ЕК до Корнер.

Отговорът на ЕК се базира на данни от висшето бизнес училище на университета Йейл (Yale Management School) и Киевското училище по икономика (KSE Institute).

Според данните базираните в Германия здравни компании "Стада" (Stada) и "Фрезениус" (Fresenius) все още са активни на руския пазар. В миналото те са оправдавали оставането си в Русия, като са посочили, че предоставят медицински грижи за местното население.

Сред продължаващите операции в Русия са швейцарската хранителна компания "Нестле" (Nestle) и белгийската компания за алкохолни напитки "Анхойзер-Буш ИнБев" (Anheuser-Busch InBev), показват данни на Киевското училище по икономика.

"Всяка европейска компания, която продължава да печели в Русия, директно подкрепя военната машина на Путин чрез плащане на данъци на руската държава", е казал Корнер.

Според него ЕС трябва да затегне своя санкционен режим. "Задържането на европейските компании на руския пазар трябва да се превърне в опция, носеща икономически загуби", е посочил евродепутатът.

ЕС ще продължи да предоставя на Украйна решителна политическа, финансова, хуманитарна и военна помощ срещу войната на Русия в страната, е заявила ЕК.