Инвеститор от Русия е направил оферта за Карагандинския металургичен комбинат, който е част от подразделението в Казахстан на базирания в Люксембург конгломерат "АрселорМитал" (АрселорМиттал), ръководен от индийския бизнесмен Лакшми Митал. Това съобщи пред журналисти председателят на казахстанската асоциация на предприемачите Раимбек Баталов, цитиран от ТАСС и БТА.

Баталов посочи, че и местни инвеститори, както и от Китай, и от Близкия изток, са направили предложения, свързани с предприятието.

По-рано правителството на Казахстан опроверга слуховете, че се водят преговори с руската компания "Северстал" да й бъдат прехвърлени активите на "АрселорМитал" в азиатската страна. Властите в Казахстан обаче планират да приключат национализацията им до края на ноември. Това решение беше обявено, след като на 28 октомври при авария в казахстанска мина, собственост на "АрселорМитал", загинаха 46 души.

Стоманодобивната компания редовно е критикувана от властите на Казахстан че не спазва стандартите в областта на опазване на околната среда и трудовата безопасност. 

След трагедията казахстанското правителство и корпорацията обявиха, че са постигнали споразумение за национализация на казахстанското подразделение на световния стоманодобивен гигант.

"Компанията не изпълни задълженията си. Ние финализираме споразумението за тансфера на "АрселорМитал Темиртау" (казахстанския филиал на гиганта) в полза на Казахстан", заяви на 31 октомври казахстанският премиер Алихан Смаилов.

"АрселорМитал" влезе в Казаахстан през 1995 г. и експлоатира петнайсетина завода и мини в центъра на бившата съветска република, която е богата на природни ресурси. От разпадането на СССР през 1991 г. около 200 миньори в Казахстан са загинали, като повечето от тях в обекти именно на "АрселорМитал", отбеляза два дни след последния инцидент Франс прес.