В последните дни европейски лидери предлагат различни идеи за справяне с икономическата криза, породена от пандемията. Лансират се инструменти за възстановяване. В обръщение беше пусната аналогията с Плана "Маршал". Спори се, под съмнение чак беше поставена и идеята за европейското единство.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази мнение, че е необходимо да бъде приет икономически план за борба с последиците от разпространението на новия коронавирус. Това той направи в интервю за днешното издание на испанския вестник "Мундо".

Много е хубаво да се говори за План "Маршал", но проблемът е там, че ние нямаме никакъв "мистър Маршал"*, сега "мистър Маршал" сме ние, подчертава Борел. Може да се окаже необходим някакъв План "Маршал" за Африка, така че богатите страни да помогнат на целия континент, но няма да има никакъв Маршал, който да се притече на помощ на богатата към днешния ден Европа, заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Планът "Маршал" е разработен в края на 1940-те години за възстановяване на Европа след Втората световна война, а ние трябва да предотвратим разрушението. Необходим ни е незабавно икономически план, за да няма закриване на компании една след друга, заявява европейският топ дипломат.

Поразени бяхме от гигантска икономическа неутронна бомба. Не можем да чакаме, докато заплахата в здравеопазването отмине, за да започнем да решаваме икономическия проблем, подчертава Борел.

Какъв план "Маршал" лансира Фон дер Лайен

В интервю за френското радио "Европа 1" на 3 април председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че следващият бюджет на ЕС ще трябва да е във формата на нов План "Маршал", за да бъде гарантирано възстановяването на Европа от кризата с коронавируса. Тя предложи радикално преосмисляне на европейския бюджет за периода 2021 - 2027 г., така че той да бъде адаптиран към кризата и да се стигне до голям план за икономическо възстановяване като този на САЩ за Европа след Втората световна война.

Вижда се, че Фон дер Лайен говори за възстановяване, а Борел, който е представител на една от най-тежко засегнатите страни - Испания, за предотвратяване на разрушението.

Председателят на Европейската комисия повтори на 5 април призива си за солидна инвестиция в бюджета на ЕС. В статия във в. "Велт ам Зонтаг" Фон дер Лайен казва: "Нуждаем се от План "Маршал" за Европа".

Бюджетът на ЕС е приеман във всички страни като инструмент за солидарна компенсация и трябва да бъде адаптиран в съответствие с кризата, каза Фон дер Лайен.

"Много милиарди, които трябва да бъда инвестирани днес, за да се избегне по-голяма катастрофа, ще свържат поколенията", пише тя. Според нея това ще поднови чувството за общност между европейските народи във време на криза.

Фон дер Лайен изрази увереност, че Европа скоро ще може да се възстанови.

В интервю за БНР, излъчено на 7 април, председателят на ЕК сподели, че "изначално идеята за План "Маршал" е правилна, защото тя казва: "Страните заедно"". "Да се инвестира със знанието, че те се справят по-добре, ако съседът просперира. Това е принципът на нашия Общ пазар - всички ние знаем, че се справяме по-добре, ако той е силен, ако икономиките на страните-членки са силни и на равноправна основа."

И в това интервю Фон дер Лайен отбеляза, че следващата многогодишна финансова рамка (бюджетът до 2027 г.) трябва да даде много силен отговор на кризата с коронавируса. "Всички сме съгласни, че ни е необходимо огромно финансиране в нашите икономики, така че те могат да направят отскок, което ще е и най-добрата инвестиция в нашето бъдеще."  

Европейските правителства обаче са разделени по въпроса какви съвместни мерки да вземат за справяне икономическите последици на кризата с коронавируса. Някои като Италия, Испания, Португалия, подкрепени от Франция държат за съвместни емисии еврообигации (коронаоблигации). Други като Германия, Нидерландия, Австрия, Финландия предлагат съществуващи механизми, съчетани с нови решения.  (Защото се въздържат от споделяне на задължения с южните членки на общността, които те оценяват като по-разточителни, както уточни Ройтерс.)

Как се стигна до предложението за План "Маршал"

Пръв като че ли идеята пусна председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в свое изявление от 19 март: относно отговора на ЕП на кризата с COVID-19.

"Вчерашното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) (от 18 март) да предостави 750 милиарда евро се прибавя към призивите на Парламента, мерките на Комисията, тези на държавите, към възможни допълнителни инициативи, като мобилизирането на още 500 милиарда от Европейския механизъм за стабилност, така нареченият спасителен фонд. Говорим за намеса, която като цяло възлиза на близо два трилиона евро. Най-голямата демонстрация на силата на европейската солидарност, виждана някога. По-силна дори от плана "Маршал" програмата, която ни помогна да се изправим от руините на Втората световна война", заяви Сасоли.

На 23 март испанският премиер Педро Санчес призова Европейския съюз да приложи мащабна инвестиционна програма от типа План "Маршал" за противодействие на финансовото отражение от пандемията от коронавирус. "Европа може и трябва да направи повече и ние искаме тя да направи много повече в един толкова критичен момент", изтъкна премиерът.

На 31 март Федерацията на международните футболни асоциации (ФИФА) съобщи, че работи по създаването на "Футболен план Маршал", който да спаси клубовете от задаващия се финансов колапс заради глобалната пандемия.

Последваха изявленията на Урсула фон дер Лайен.

*След края на Втората световна война САЩ отпускат безвъзмездно 13 милиарда долара на страните в Западна Европа за възстановяване на икономиките им, сринати след глобалния конфликт. Планът носи името на държавния секретар на САЩ Джордж Маршал и е в действие в продължение на 4 години - от 8 април 1948 година.