Франция несъмнено ще преживее през 2020-а най-лошата си година на икономическа рецесия за периода след края на Втората световна война. Това прогнозира днес министърът на икономиката Брюно Льо Мер по време на изслушване в комисията по икономически въпроси във френския Сенат, предаде Франс прес.

Миналия месец правителството прецени, че икономиката ще се свие с 1% през 2020 г. Но днес, по време на изслушването в Сената, Льо Мер заяви, че прогнозата е била преразгледана съществено.

От 1945 година досега най-лошата цифра за икономическия растеж, отчитана от Франция, е била през 2009 година, след голямата финансова криза от 2008 година - минус 2,2 процента. Тази година вероятно ще сме много под минус 2,2 процента, каза министърът.

Тази година очакваме съществена рецесия, засега е много трудно да се правят икономически прогнози, зависи от развитието на епидемията и това кога държавите ще бъдат готови да отменят въведените ограничения, заяви преди дни заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той отбеляза необходимостта да бъдат запазени способностите за производство. Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще бъде насочен към икономическо възстановяване, подчерта Домбровскис.