Европейски лидери, Еврогрупата, Европейската комисия обмислят и предлагат различни форми за генериране на средства и за насочването им в помощ на изпадналите в беда от пандемията държави (и фирми). Холандия и Германия - водещите противници на корона облигациите, предложиха своите алтернативи.

Какво предлага Нидерландия

Замисля се създаването на европейски спасителен фонд, който да помогне на на-пострадалите от пандемията страни. Това става ясно от изказване на премиера на Нидерландия Марк Рюте. 

Рюте заяви пред Нидерландската радиопредавателна корпорация, че би могло да бъдат набрани общо между 10 милиарда и 20 милиарда евро. Отделните страни ще участват според възможностите си.

Фондът е предвиден за страни като Италия и Испания, най-тежко засегнати от пандемията.

Нидерландия планира да предостави около 1 милиард евро за европейски помощен фонд, пише днес в. "Алгемен дагблад", цитирайки нидерландкия министър на финансите Вопке Хукстра, предаде ДПА.

Предложението за такъв фонд е направено вчера. Икономически по-слабите държави ще получават от фонда пари, за да финансират своите системи на здравеопазване. Разликата с кредитирането от Европейския стабилизационен механизъм е, че в случая няма да се налага парите да се връщат.

В интервю, излъчено снощи от нидерландско новинарско предаване и цитирано днес от Асошиейтед прес, Рюте казва: "Ние, разбира се, сме солидарни с Южна Европа. Няма съмнение в това".

Предложеният фонд и коментарите на Марк Рюте бяха предшествани от остри критики от южноевропейските страни заради противопоставянето на Нидерландия (и Германия) срещу емитирането на съвместен европейски дълг или така наречените коронаоблигации или еврооблигации.

Може ли ЕСМ да е алтернативата

Наред с действието на такъв спасителен фонд, ще бъде използван и Европейският стабилизационен механизъм. ЕСМ трябва да бъде активиран при леки условия и без стигма върху която и да е страна, каза френският министър на икономиката Брюно льо Мер (страната му по принцип подкрепя предложението на Испания и Италия за емисии корона облигации). Той изрази надежда, че финансовите министри от еврозоната ще успеят да се споразумеят за активиране на спасителния фонд на валутния съюз.

Германският финансов министър Олаф Шолц на свой ред предложи алтернатива на корона облигациите. Според него ЕСМ може да осигури заеми за 100 млрд. евро за подпомагане на засегнатите от коронавируса икономики като тези на Италия или Испания. Както френския си колега, Шолц също е на мнение, че тези заеми не трябва да бъдат обект на строги изисквания за политиките на спестовност от съответните страни, поискали помощ. Единственото условие за заемите е фирмите (до които стигат заемите) да използват финансова помощ за борба с икономическата криза, произтичаща от вирусната пандемия.

Наред с това Шолц предлага Европейската инвестиционна банка да осигури заеми в размер на 50 милиарда евро. По примера на германската държавна инвестиционна банка KfW, ЕИБ ще може да предоставя гаранции по заемите, които страните от ЕС отпускат за компании, засегнати от кризата.

Идния вторник Еврогрупата ще заседава и ще обсъди предлаганите мерки.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи подробности за обявените намерения ЕК да насочи 100 милиарда евро към временна заетост. И Брюно льо Мер и Олаф Шолц подкрепиха създаването на европейската схема за презастраховане при безработица на стойност.