Министрите на финансите от еврозоната вероятно ще се обединят днес около три бързи механизма за подпомагане на икономиката на фона на пандемията от коронавирус, посочиха в края на миналата седмица европейски представители, цитирани от Ройтерс и БТА.

Същевременно се водят и някои дискусии по идеи за по-дългосрочни инструменти в помощ на възстановяването.

Европейските лидери на 26 март поискаха от министрите да разработят предложения за смекчаване на последиците от пандемията, за която експерти очакват да тласне Европа в дълбока рецесия тази година.

Трите идеи, които вероятно ще получат най-голяма подкрепа според европейски представител, са да се използват:

  • Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) - той се възприема като спасителен фонд на валутния съюз;
  • Европейската инвестиционна банка (ЕИБ);
  • схема на Европейската комисия за заетост на съкратено работно време.

Какво дават трите инструмента

Стендбай кредитната линия от ЕСМ в размер до 2 процента от брутния вътрешен продукт на страната, която я е поискала, може да е на разположение за 12 до 24 месеца с падеж на задълженията от 5 до 10 години.

ЕСМ вече позволява "на страните от еврозоната да заемат капитали заедно при еднакво благоприятни условия", отбелязаха германските министри на външните работи и на финансите Хайко Маас и Олаф Шолц. "За Италия това би означавало свежа инжекция от 39 млрд. евро, а за Испания - 28 млрд. евро", посочиха те.

Втората идея са гаранции от ЕИБ в размер вероятно до 25 млрд. евро. Банката може да предостави допълнителни 200 млрд. евро кредити за малки и средни компании. Има и вариант за увеличаване на капитала на ЕИБ.

Европейската комисия вчера съобщи, че е разблокирала 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), които ще послужат като гаранция за Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който е част от групата на Европейската инвестиционна банка.

Това ще позволи на ЕИФ да дава специални гаранции, за да стимулира банките и други заемодатели да предоставят ликвидности на поне 100 000 европейски малки и средни предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация, засегнати от икономическите последици от пандемията от коронавирус. Очаква се наличното финансиране да бъде в размер на 8 милиарда евро.

Третата възможност е схема за заетост при съкратено работно време, чрез която да се предотвратят съкращения, по модела на плана, който Германия вече прилага. По този начин работодателите ще бъдат насърчени да задържат служителите си, като ги прехвърлят на по-малко работни часове. Държавата пък ще допълни понижените в резултат на това заплати чрез евтини кредити от Европейската комисия, която за тази цел ще заеме от пазарите до 100 млрд. евро, възползвайки си от максималния си кредитен рейтинг "тройно А".