Американското правителство обяви днес нови финансови санкции срещу Русия и експулсиране на руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г., предадоха световните агенции.

В черния списък бяха вписани руски компании, наложени бяха ограничения на руския пазар на държавен дълг. Може да има още наказания, въпреки че Вашингтон не иска да ескалира нещата, каза администрацията на Байдън.

Русия реагира остро, като заяви, че отговорът е неизбежен.

Президентът Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, с която упълномощи правителството на САЩ да наложи санкции на всеки сектор на руската икономика и я използва, за да ограничи способността на Русия да издава държавен дълг, предаде Ройтерс (Reuters).

Байдън забрани на американските финансови институции да участват на първичния пазар за руски държавни облигации, деноминирани в рубли, от 14 юни. От 2019 г. на американските банки е забранено да участват на първичния пазар на нерублеви държавни облигации.

Обект на санкции са 6 руски технологични компании, обвинени в подкрепа на кибердейности на руското разузнаване, съобщи Франс прес.

"Целта му (на Байдън) е да даде значителен и правдоподобен отговор, но не и да ескалира ситуацията", каза съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан пред CNN.

Председателят на комисията по разузнаване на Сената Марк Уорнър заяви, че санкциите са "добра първа стъпка" да покажем, че подобни действия не са приемливи.

В отговор американският посланик в Москва бе извикан "на тежък разговор" в руското министерство на външните работи, предаде Франс прес.

Мерките първоначално понижиха курса на руската рубла с над 2% спрямо долара и той достигна минимум спрямо еврото от пет месеца насам, преди да възстанови някои загуби, отбеляза Ройтерс.