Руската рубла отново спадна спрямо долара с 2.27% до 67.2410 рубли, след като в началото на седмицата достигна двугодишен рекорд от 64.08 рубли за долар, след като скочи до 150 рубли в седмицата след военната интервенция на Русия в Украйна на 24 февруари, а лихвата скочи до 20%. В момента лихвата е 14%, но все пак е по-високо от началото на инвазията.

Днешното поскъпване на долара анализаторите свързват с подготвяния шести пакет от санкции на ЕС спрямо Русия и ответната реакция на Москва. Новият пакет от санкции, който председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес в Европейския парламент в Страсбург, включва постепенно спиране на вноса на руски петрол до края на година, изтеглянето на още руски банки, сред тях и най-голямата "Сбербанк" от системата за разплащане SWIFT, както и нови персонални ограничения и забрана на износа за Русия на редица химически продукти.

През първите пет минути на търговията на Московската борса щатският долар спадна до 68.63 рубли, което е най-ниският обменен курс от 23 юни 2020 г. насам, но след това поскъпването на рублата се забави и дори спадна спрямо нивата при затваряне на търговията във вторник в Москва. Рублата спадна до 70.60 рубли за долар.

Според експертите, потърсени за коментар от руския икономически портал finmarket.ru, ръстът на рублата спрямо долара, а и спрямо еврото в началото на търговията на 4 май се дължи както на продължаващото превишаване на предлагането на валута на вътрешния пазар над търсенето ѝ в условията на висок търговски баланс (превишаване на постъпленията от износа над вноса) и ограничения върху капиталовите транзакции за нерезиденти, така и на нарастващите световни цени на петрола и газа. Съществуващият валутен излишък дори успя да "надделее" над такъв негативен фактор за националната валута в нормални условия като рязкото понижение на основния лихвен процент на Централната банка на Русия (в петък процентът беше намален с 300 базисни пункта от 17% до 14% годишно).

3e-news.net