ЕС изключва от системата SWIFT 7 руски банки - "Откритие", "Новикомбанк", "Промсвязбанк", "Банк Россия", "Совкомбанк", "Внешекономбанк" и "ВТБ Банк". Решението е публикувано в официалния вестник на ЕС и ще бъде задействано от 12-ти март. Засега мярката не се прилага към "Газпромбанк" и най-голямата руска банка "Сбербанк".

От днес Съветът на ЕС забранява и разпространението на "Спутник" и "Русия днес" в Общността.

Регулаторът на финансовите пазари в Австрия обяви снощи, че европейският клон на "Сбербанк" със седалище във Виена ще бъде лишен от лиценз, допълни Ройтерс. В съобщението се казва, че кредитната институция "Sberbank Europe AG" незабавно и изцяло прекратява бизнес операциите си, което става по разпореждане на Европейската централна банка.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза вчера по телефона на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че трябва да си сътрудничат за налагането на "още твърди мерки" на Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна, предаде Ройтерс. В съобщение на финансовото ведомство на САЩ се казва, че Йелън е потвърдила подкрепата на Вашингтон за украинския суверенитет и работи с партньорите си, така че "Русия да понесе своята отговорност".

По-рано руският президент Владимир Путин издаде указ, с който забрани на руснаците да изнасят в чужбина повече от 10 000 долара в брой,  а Централната банка разпореди на "Газпром", "Роснефт" и другите големи износители да продадат 80 процента от чуждата си валута и вдигна основната лихва от 9,5 на 20 процента. Въпреки това и търговията в Москва във вторник, 1 март, приключи при курс на рублата от над 100 за долар. Доларът се разменяше за 75 рубли преди 21 февруари, когато Путин призна отцепилите се от Украйна Донецк и Луганск за независими републики.

Очаква се правителството на САЩ да въведе от днес забрана за полети на руски авиокомпании през американското въздушно пространство, съобщиха източници от администрацията и бизнеса, цитирани от Ройтерс. Санкцията беше заявена в годишната реч на американския президент Джо Байдън "За състоянието на Съюза".

От "Юнайтед еърланс" казаха вчера, че временно спират да летят през въздушното пространство на Русия. Авиокомпанията се присъедини към други големи въздушни превозвачи в САЩ, предприели тази стъпка във връзка с руското нашествие в Украйна.

През последните дни Белият дом активно обсъжда този въпрос с американските авиокомпании.

"Гугъл", част от корпорацията "Алфабет Инк.", потвърди вчера, че премахва руски официални медии от новинарските си канали, вкл. търсачката Google News, заради инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

По думите на Кент Уокър, президент по международните въпроси, "в тази извънредна криза ние предприемаме извънредни мерки, за да спрем разпространяването на дезинформация и да попречим на дезинфекционните кампании онлайн".

Репортер на Си Ен Ен съобщи в "Туитър", че компанията "Епъл" е прекратила всички продажби на оборудване в своя онлайн магазин в Руската федерация, допълни Ройтерс.

Междувременно президентът на Световната банка Дейвид Малпас и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева обявиха в общо изявление, че двете институции координират действията си за осигуряване на финансова и политическа подкрепа за Украйна. Те казаха, че следващата седмица управителният съвет на МВФ ще обсъди искането на Киев, а управителният съвет на Световната банка ще решава тази седмица за отпускането на Украйна на пакет от най-малко 350 млн. долара. Отделно 200 млн. долара от Световната банка ще бъдат определени за украинската здравна и образователна система.

Банката и фондът имат готовност да окажат значителна помощ на съседните на Украйна държави, засегнати от войната и заради пристигналите на тяхна територия бежанци, се казва още в общото изявление.

След среща финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, посветена на Украйна, Джанет Йелън съобщи вчера, че Седморката ще създаде специална група, която ще се съсредоточи върху замразяването и конфискуването на активи на членове на руския елит.