Споразумение за свободна търговия между Сърбия и Китай влиза в сила от днес, като целта на споразумението е да даде възможност за преференциален достъп на сръбски продукти до китайския пазар, предаде Танюг, на която се позова БТА.

Облекченият достъп на продукти от сръбски произход до пазара на Китай, където живеят повече от 1,4 милиарда души, поставя сръбските компании в много по-добро положение по отношение на компаниите от Европа и съседните й страни, отбелязва агенцията.

Споразумението би трябвало да доведе до значително повишаване на сръбския износ, разширяване на инвестиционния и производствен капацитет в Сърбия, както и до повишаване на конкурентността и общата икономическа активност.

Споразумението се отнася до около 20 000 продукта, а без мито веднага ще могат да бъдат изнесени около 60 процента от тях.

Споразумението за свободна търговия между Сърбия и Китай бе подписано в Пекин на 17 октомври 2023 г. от министрите на търговията на Китай и Сърбия Ван Вънтао и Томислав Момирович. На подписването на документа присъстваха и сръбският президент Александър Вучич и китайският му колега Си Цзинпин.