Групата на седемте най-развити икономики, известни като Г-7, направи изявление в края на 48-ата си среща на върха, в което се казва, че последните й санкции срещу Русия няма да са насочени към вноса на руски храни и на други селскостопански продукти, предаде БНР, като цитира Ройтерс.

Световните лидери също така призоваха всички западни партньори да избягват "неоправдани рестриктивни търговски мерки, които биха могли да изложат на риск глобалната продоволствена сигурност" и потвърдиха ангажимента си да поддържат отворени пазарите на храни и на селскостопанските продукти.

В комюникето, договорено в края на тридневната среща на върха в Баварските Алпи, те призоваха всички страни и частния сектор, които притежават значителни хранителни запаси, да ги предоставят на останалия свят, без това да изкривяват пазара на храни.

Те призоваха "всички страни да избягват прекомерното натрупване на хранителни запаси, което може да доведе до по-нататъшно увеличение на цените".

Лидерите на Г-7 обещаха 4,5 милиарда долара за борба с глобалния глад, с което общата сума, отпусната тази година, достигна повече от 14 милиарда долара, като същевременно се съгласиха да увеличат усилията си, за да помогнат на украинските фермери да продължат да работят и да се справят с недостига на торове.

Руската война в Украйна повиши цените на храните и доведе до техен недостиг, тъй като руската блокада на черноморските пристанища не позволява да бъдат изпратени милиони тонове украинско зърно зад граница. Кризата породи опасения от глад в уязвимите страни, силно зависими от украинския износ, особено в Африка.

След края на тридневната среща лидерите на Г-7 отново призоваха Русия да "прекрати блокадата на украинските черноморски пристанища, унищожаването на ключова пристанищна и транспортна инфраструктура, силози и терминали за зърно, както и незаконното присвояване от Русия на селскостопански стоки и оборудване в Украйна".

Тези действия "могат да бъдат оценени само като геополитически мотивирана атака срещу глобалната продоволствена сигурност", се посочва в комюникето на Г-7 след срещата.

Русия отрича да носи отговорност за продоволствената криза и обвинява западните санкции за прекъсването на доставките на селскостопанска продукция.

Лидерите на Г-7 отново осъдиха руската инвазия в Украйна като "незаконна и неоправдана".

"Ние отново подчертаваме нашето осъждане на незаконната и неоправдана агресивна война на Русия срещу Украйна", подчертават лидерите на Г-7.

Те планират международна донорска конференция за събиране на средства за следвоенното възстановяване на Украйна, предава ДПА.

Групата обсъжда възможността за въвеждане на таван за цените на руския петрол. Ресорните министри проверяват дали такава мярка може да бъде въведена и за цената на газа. Целта е Русия да бъде принудена да продава на международните пазари нефт на значително по-ниски цени.

Кремъл реагира веднага и превантивно заяви, че руският монополист "Газпром" може да ревизира договорите си за доставки, ако западните държави въведат таван на цената на руския газ, посочва Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не може да коментира колко би струвала на Русия една такава стъпка от страна на Запада.

"Ние сме единодушни - Путин не трябва да спечели тази война. Ще продължим да вдигаме цената за войната на Путин и неговия режим", заяви домакинът на срещата, германският канцлер Олаф Шолц.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Русия има една цел - капитулацията на Украйна. Затова санкциите срещу Русия ще отпаднат едва когато плановете на Путин в Украйна се провалят, единодушни са лидерите на Г-7.

В края на срещата на върха в Германия стана ясно, че седемте страни ще осигурят около 5 милиарда долара за борбата срещу продоволствената криза в света.