Испанското правителство одобри "шоков план" за подпомагане на икономиката, засегната от войната в Украйна. Той е на стойност 16 милиарда евро пряка помощ за домакинствата и бизнеса и ще е в сила до 30 юни, съобщи БНР.

Пакетът от мерки ще позволи на икономиката да продължи все още крехката възходяща тенденция, която регистрира в последните месеци на пандемията.

Испанският премиер Педро Санчес обяви в понеделник план за директна помощ от шест милиарда евро за домакинствата и бизнеса, включително субсидии за гориво, за компенсиране на икономическите последици от войната в Украйна, предаде Франс прес.

Планът, който бе приет от кабинета във вторник, ще бъде в сила до 30 юни и ще включва и 10 милиарда евро заеми, гарантирани от държавата, уточни премиерът.

Една от мерките е бонус от 20 цента на литър гориво за всички граждани. Тя ще влезе в сила още в петък, 1 април, и за нея от хазната са отделени 1,42 млрд. евро.

С 1 милиард евро ще бъдат подпомогнати и превозвачите, част от които стачкуват вече 17-ти пореден ден.

Над 190 милиона евро пряка помощ е предвидена за подпомагане на дейността на земеделските стопани, от които се очаква тази година да засеят повече пшеница и слънчоглед, за да компенсират нарушените доставки от Украйна.

169 милиона ще отидат към производителите на млечни продукти, а 68 милиона за риболовния сектор.

Освен това Испания и Португалия ще представят тази седмица в Брюксел мерките си за постигане на по-ниска цена на тока, след разрешението което получиха на последния Европейски съвет.

Министърът на екологичния преход и демографските въпроси Тереса Рибера Родригес заяви, цитирана от Ройтрес и БТА, че Испания ще отпусне около 2,5 милиарда евро за намаляване на таксите за интерконекторните връзки за потребители с висок разход на електроенергия.

Риберо добави, че от 2023 г. кабинетът ще насърчава енергийните доставчици да продават електроенергия на компании на двустранна основа и да заобикалят пазара на едро в опит за съкращаване на разходите.

Все още се финализират детайлите на така нареченото "иберийско изключение", разрешено от ЕС, което ще позволи на Испания и Португалия да сложат таван на цените на газа.

Ще се ограничи и увеличението на наемите на жилища през следващите 3 месеца, за да се подпомогнат семействата в затруднение. Около 1 900 000 домакинства ще получат помощ за електроенергия, а на над 600 000 семейства ще се гарантира минималния жизнен доход.

Управителят на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос заяви по-рано, че сегашната енергийна криза трябва да бъде преодоляна чрез единен европейски отговор с обединяване на разходите предвид по-слабия или ограничен фискален капацитет на някои европейски страни, включително Испания.

На този фон централният банкер подчерта, че испанският спасителен пакет трябва да е само временна мярка, за да се избегне прекомерното обременяване на държавните финанси.

Въпреки че испанският държавен дълг е намалял до 118,7 на сто от брутния вътрешен продукт спрямо 120 на сто през 2020 г., той е бил доста над средните за ЕС 97,7 на сто през третото тримесечие, според данните на Евростат.