Сметките за електричество за домакинствата и бизнеса в Испания скачат, тъй като цената на електроенергията в страната приближава нов рекорд, предаде Асошиейтед прес.

Потребителите в Испания и Португалия ще плащат средно 140 евро за мегаватчас, според оператора на енергийния пазар на Иберийския полуостров O Еме Еле Е (OMIE).

Това ще повиши цените в двете страни до най-високото ниво в Европа, следвани от Италия, по данни от пазарните оператори в отделните страни, обединени от консултантската група Енерджи Лайв (EnergyLive).

Испанците усещат удара на по-високите цени на тока цяло лято. През юли потребителите започнаха да се оплакват, когато цената на тока достигна 106 евро за мегаватчас по време на горещините. Преди това рекордът бе 103 евро за мегаватчас, отчетен на 11 януари 2002 година.

Според испанското правителство поскъпването на тока се дължи на увеличеното търсене, вноса на газ, необходим на Испания, за да покрие енергийните си нужди, и бързото поскъпване на т. нар. въглеродни сертификати, които позволяват на компаниите да емитират въглероден диоксид.

Макар правителството да се опита да помогне, намалявайки данъците за електроенергията, цената продължи да расте. Властите поискаха от ЕС да реформира енергийния пазар, но предупредиха, че няма "бързо лекарство".

Температурите се понижиха с начало на дъждовете в края на лятото, така че сега поне потребителите могат да оставят климатиците изключени, отбелязва АП.