Испания планира да емитира облигации на нетна стойност 75 милиарда евро (84,95 милиарда долара) през 2022 година. Това съответства на сумата от миналата година, като изглежда силното търсене ще продължи. Това каза днес пред Ройтерс генералният секретар на финансовото министерство Карлос Куерпо.

Испанските емисии облигации се увеличиха до 110 милиарда евро през 2020 година заради неочаквания финансов натиск за отговор на пандемията от Ковид-19. През миналата година са били емитирани облигации за по-малка сума - 75,1 милиарда евро.

Финансите на Испания ще бъдат подпомогнати от получаването тази година на около 26,3 милиарда евро по плана за възстановяване на ЕС.

Благодарение на крайно меката парична политика Испания приключи 2021 г. за първи път със средна отрицателна доходност по суверенните облигации, което означава, че инвеститорите практически са плащали на правителството, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това Куерпо отказа да спекулира за траекторията на доходността и лихвите през започващата година.

Вместо това той заяви, че министерството ще се опита да управлява портфолиото си толкова предпазливо, колкото е възможно, и прогнозира постепенното нормализиране на паричната политика.

Макар високопоставени лица от ЕЦБ да твърдят, че високата инфлация е временна, инвеститорите все повече очакват затягане на паричната политика. Тези спекулации се засилиха, след като членката на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел намекна, че банката може да действа, за да спре растежа на цените.

Куерпо заяви, че испанското финансово ведомство планира отново да пласира зелени облигации, каквито емитира с успех през 2021 година, без обаче да даде подробности за това кога ще бъде емисията и с какъв обем.

Той подчерта, че силният интерес на чуждестранните инвеститори към търговията с дългови инструменти е доказателство за доверието в испанската икономика.