"Безработицата се качи до Луната", пише в заглавие опозиционният в. "Евренсел", като посочва, че "безработицата" е стигнала "до луната" преди ракетата, за която турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи ден по-рано, че Турция ще изпрати на естествения спътник на Земята през 2023 г.

"За една година броят на безработните в Турция се покачи с 20 на сто, като достигна 10,5 милиона души", посочва изданието. В момента безработни са 28,8 на сто от турците, показват данни на синдикалния институт за проучвания ДИСК-АР. Данните показват, че за две години армията на безработните се е увеличила с четири милиона души, отбелязва още вестникът, цитиран от БТА.

По темата за безработицата днес пише и в "Йени месаж", като посочва, че един на четирима млади хора в страната е без работа. 27,1 на сто от младежите не присъстват нито в образованието, нито на пазара на труда, пояснява вестникът. Според изданието реалните данни за безработицата са дори по-високи от тези, които официално обявява Турският статистически институт.

Аналогия с космическите планове на Турция днес прави и в. "Коркусуз", който пише за скок на инфлацията "до луната". "Цената на слънчогледовото олио скача до Луната!", пише вестникът и онагледява публикацията със снимка на бутилка олио изпреварваща ракета, изстреляна към космоса.

"Добро утро, Турция. Увеличение с 25 % на симита и с 30 % на месото", гласи заглавието на водещата публикация на същото издание. "Не минава и ден в Турция, в който да не се събудим с новина за ново повишаване на цените. Почти всеки ден нещо поскъпва. Вчера се събудихме с поскъпване на месото и симита", пише вестникът. Така любимият на турците симит става 2,5 турски лири (от 2 лири преди това - 0.23 евро по днешния курс), а килограм овче месо се е покачило на 67 турски лири (от 53 лири година по-рано - 6.21 евро). Докато през 2016 г. четиричленно семейство в Турция е консумирало 37 кг месо, през 2020 г. това количество е спаднало до 28 кг, посочва вестникът.

"И симит ли да не ядем!", възкликва по този повод в заглавие "Догру хабер". След като поскъпнаха основни хранителни продукти като брашно, олио, захар, а също и сметките, последва увеличение и на задължителния на сутрешната трапеза симит, отбелязва вестникът.