Турция е добавила внушителен брой възобновяеми мощности през 2020 г. в енергийната си система - около 4.8 GW. Така общата зелената енергия на страната вече достига 49 GW от общо 95 GW инсталирана мощност в южната ни съседка, съобщава Анадолската агенция.

Рекордното увеличение на новите електроцентрали на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се дължи в по-голямата си част от желанието на инвеститорите да реализират по-бързо проектите си, за да получат преференциални тарифи по схемата за подкрепа на възобновяемите енергийни ресурси (YEKDEM), която трябваше да приключи на 31 декември 2020 г., но беше удължен до 30 юни тази година.

Половината от допълнителния капацитет за възобновяема енергия през миналата година идва от ВЕЦ, докато останалата част е вятърна и слънчева енергия, както и биомаса, уточнява Анадолската агенция.

Новите зелени централи привлякоха инвестиции на обща стойност 7 милиарда щатски долара. Според официалните данни за 2020 г. зашеметяващите 99.6% от новия капацитет на Турция е от възобновяеми източници. "Почти цялото увеличение на енергийния капацитет в Турция през миналата година идва от ВЕИ, което беше забележителна тенденция", заяви Елиф Дусмез Тек, директор в подразделението на Deloitte в Турция.

3e-news.net