В Министерството на труда и социалната политика ще се обсъдят възможностите с европейски средства да се направи програма за подпомагане на работодателите от икономическите дейности, които са спрени или предстои спирането им, като няма да се изисква самоучастие на работодател. Това каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева, която участва в заседание на социалната парламентарна комисия.

С програмата вероятно ще бъдат подпомогнати около 50 000 души.

Сачева беше помолена да коментира искането на управителите и собствениците на нощни заведения да се поемат 80 процента от възнагражденията на служителите им.

Министърът допълни, че са получени и сигнали за необходимост от подпомагане на хората, които имат учебни центрове, занимални, школи, защото тяхната дейност също се преустановява.

По думите на Сачева трябва да се измисли механизъм, който да се отнася за всички икономически дейности, които са засегнати и да се направи директно обезщетяване работниците, а не да се минава през работодател.

Рано е да се каже дали 80 процента ще се компенсират заплатите, защото, по думите на Сачева, зависи за кои сектори става въпрос. По данни на НОИ около 32 000 са тези, които имат трудов договор и осигуровки в нощните заведения. За тях ще са необходими около 20 -30 милиона лева.

По повод притесненията на бизнеса и на синдикатите, че заделените 300 милиона лева за мярката 60/40 са недостатъчни, Сачева каза, че част от тези 300 милиона вероятно ще бъдат използвани за изплащане на средствата за декември и ноември, но с останалите пари ще се плаща и през 2021 година.

"Ние сме достатъчно гъвкави, в рамките на бюджета на общественото осигуряване има заложени още 711 милиона лева, които са за безработица, ако успеем да я овладеем до 7 процента, няма пречка с вътрешни промени да се насочат още средства към мярката 60/40", каза Сачева.

Тя допълни, че тази мярка остава приоритет на правителството, тъй като е една от най-успешните по отношение на овладяване на безработицата.

По повод искането да се увеличи квотата за ваучерите за храна от 60 на 100 лева на човек, Сачева каза, че темата още не е обсъждана с финансовия министър, вероятно има основания подобно искане предвид кризата, но на този етап няма политическо решение по темата.