Депутатите приеха исканията на протестиращите от хазартния бизнес, след като първоначалните предложения на ГЕРБ бяха за повишавне на таксите за лиценз и регистрация. С възгласи "Победа" и "Благодарим ви" протестиращите пред Народното събрание изявиха радостта си, докато депутатите заседаваха.

Държавната комисия по хазарта се закрива

Националната агенция по приходите (НАП) поема пълния контрол над хазартния сектор, решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за хазарта.

Отпаднаха тестовете, според които Държавната комисия по хазарта трябваше да се трансформира от колективен в едноличен орган, който да бъде на пряко подчинение на Министерския съвет.

Държавната комисия по хазарта се закрива. Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на закритата Държавна комисия по хазарта, преминават към НАП. Данните от регистрите, водени от закритата Държавна комисия по хазарта, се предоставят на Националната агенция за приходите, предвиждат приетите промени в закона.

Депутатите решиха всичко да премине в ръцете на приходната администрация с аргумента, че тя има най-голям капацитет да организира събираемостта на данъците и таксите от този бизнес, както и да осъществява контрол над хазартните обекти.„

Поправките дават възможност на изпълнителния директор на НАП да издава, отказва, прекратява или отнема лицензи за организиране на хазартни игри. Приходната агенция ще контролира и направените инвестиции и средствата за организиране на игрите на лицензираните оператори.

Мнозинството отхвърли и предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов и колегите му от "Обединени патриоти" казина да има единствено в 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните райони на страната.

Изненадващо в пленарна зала от "Обединени патриоти" редактираха и предложението си за драстично увеличение на първоначалния капитал за издаване на нов лиценз, което предизвика недоволството на малки и средни фирми от бранша, излезли на протест срещу новите текстове в закона.

Текстовете предвиждаха за издаването на нов лиценз за казино да бъде необходим капитал от 3 млн. лева, а за зала с игрални автомати - 1 млн. лева. След поправката сумите станаха наполовина - 1,5 млн. и 500 хил. лева. Въпреки това увеличението остава голямо, тъй като досега за игрална зала са били необходими 7,5 хил. лева.

Депутатите одобриха и текстовете, предвиждащи приходите от дейността на българския тотализатор да отиват не само за спорта, но и за подпомагане на културата. Предложението бе на Вежди Рашидов от ГЕРБ, председател на парламентарната комисиdя по култура и медии и предизвика спор в залата.

Спор за приходите от спортния тотализатор да отиват за култура

Приеха предложението на Вежди Рашидов минимум от 10% от остатъка от постъпленията на Българския спортен тотализатор да бъде заделян за Национален фонд „Култура“

Снимка: БТА

Вежди Рашидов е убеден, че културата ще получи свежи средства от хазарта. Подкрепи го и колегата му от ГЕРБ Калин Вельов.

"Сега със сигурност моето предложение ще проработи. Ние сме длъжници на младото поколение, на младите актьори, музиканти, изпълнители, художници, певци, писатели, поети", заяви Рашидов.

"Смятам, че е справедливо и е много необходимо да обърнем внимание на културата през тази мярка", допълни Вельов.

Снимка: БТА

Весела Лечева от БСП изказа резерви, защото с промяната, Българският спортен тотализатор ще бъде ощетен. Според нея така ще се противопоставят две гилдии, тъй като навремето тотализаторът е създаден с идеята да отделя средства за развитието на спорта в България.

"Нека да не забравяме, че Спортният тотализатор беше създаден преди 50-60 години с една социална кауза - за подпомагане на българския спорт. И тук средствата, които вие искате да отидат за творците, трябва да бъдат за сметка на средствата, които ще отидат за българския спорт", каза Лечева.

Весела Лечева

Снимка: БТА

Йордан Цонев от ДПС също бе скептичен:

"Този дебат е абсолютно излишен. Няма от какво да се вземат 10%, нито 18. Седем или осем милиона е загубата за тотализатора. Работата е, че тотализатора трябва да излезе на печалба и после от тази трибуна да делим печалбата за спорта и културата".

Йордан Цонев

Снимка: БТА

"Само да ви внеса една яснота - в последните две години тотализаторът е на загуба, няма откъде да се вземат тези пари", припомни обаче Йордан Цонев от ДПС.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" е убеден, че проблемът може да бъде решен с правилно менажиране: "Тези десет процента за културата много се радвам, че ще ги гласуваме, а въпросът е от тук нататък обаче да се вържат сметките".

Славчо Атанасов

Снимка: БТА

Протестиращите: Победа! Благодарим ви!

Протестът на собственици на игрални зали пред парламента премина в благодарност с възгласи "Победа!", "Благодарим ви!", след като спорните текстове отпаднаха.

Втора поредна сутрин собственици на казина и игрални зали от цялата страна се събраха пред Народния театър в столицата на Национален протест против промените в Закона за хазарта. Шествието им продължи към площад "Народно събрание", където останаха до гласуване на промените.

Пратестиращите от хазартния бизнес пред парламента

Снимка: БТА

Протестиращите носеха плакати: "Не убивайте малкия и среден бизнес" и "Всички на работа! И ние храним семейства".

"Ние сме тук заради Валери Симеонов, заради неговите измислени противозаконни действия, които прави в момента. Съсипва бизнеса! Съсипва малкия хазарт! 100% някой му е платил, за да може на пазара да останат големите играчи. Подозренията са много. Въпросът е, че аз не съм в позиция да си позволявам да ги казвам открито", заяви протестиращ пред БНР.