С 22 гласа "за", четирима - "против", и 127 въздържали се Народното събрание отхвърли предложените от Валери Симеонов и депутати от "Обединени патриоти" промени в Закона за хазарта и прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ с 99 "за", 43 - "против" и 13 - "въздържал се", предаде БТА.

С това гласуване на първо четене бе отхвърлено предложението на председателя на НФСБ хазартните игри в казина и игрални зали да могат да се организират само в хотели с категория пет звезди, в националните курортни комплекси и населени места съгласно приложение към закона ("Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена", "Елените", "Слънчев бряг", "Дюни", "Международен младежки център - Приморско", "Пампорово", "Боровец", Банско). Друго ограничение, включено в проекта, предвижда казина също да има и на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове. Всички останали игрални зали, извън посочените, се предлага да преустановят дейността си до 2025 г.

Проектът на ГЕРБ предлага Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Държавна агенция по хазарта. Новосъздаденото ведомство ще е специализиран държавен орган към Министерския съвет, който ще изпълнява държавната политика в областта на хазарта и ще осъществява надзор върху хазартните и свързаните с тях дейности.

Прецизират се случаите, при които не следва да се доказват инвестиции и средства за организиране на играта от организаторите, които вече веднъж са го доказали.

Вноска за социално отговорно поведение ще се дължи за всеки издаден лиценз.

Предвижда се възможност за доброволно самоограничаване от хазартни игри от лица, които са преценили за себе си, че тази дейност им вреди.

От левицата и от Обединени патриоти се обявиха срещу предложението за разширяване обхвата на хазартните игри. Проектът на ГЕРБ предвижда такива да може да организира Държавно предприятие "Български спортен тотализатор". Така БСТ ще може да организира, освен традиционните игри, и залагания върху случайни събития, залагания, свързани с познаване на факти, и игри онлайн в игрално казино.

С друга разпоредба се въвежда забрана за подаване на искане за предсрочно прекратяване на лиценз в случаите, когато спрямо организатора има наложена принудителна административна мярка по съответен член от закона.

С цел осъществяване на по-широк и по-масов контрол върху дейността на хазартните оператори проектът предвижда правомощия за осъществяване на контролна дейност по този закон да имат и контролните органи на Националната агенция за приходите.

Във връзка с предвидените изменения се променят и други закони като най-съществената поправка е в Закона за корпоративното подоходно облагане. В него се отменя разпоредбата, засягаща дължимия данък върху помощните и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта.

Субсидията за културата

Предвижда се да отпадне разпоредба, според която в бюджета на Министерството на културата ежегодно се превежда целева субсидия за Национален фонд "Култура" в размер на 10 на сто от внесената през предходната година държавна такса, регламентирана в закона.

Председателят на комисията по култура Вежди Рашидов обясни, че между първо и второ четене текстовете, свързани с десетте процента, ще се прецизират, така че реално парите да влизат във фонда, и призова към консенсус по този въпрос.

Иван Ченчев от БСП посочи, че всяка година са недофинансирани 12-те програми на фонд "Култура". Да направим така, че законите, които могат да подпомогнат културата в България, наистина да започнат да работят, допълни го колежката му Нона Йотова.

Предлага се да отпаднат и текстове от Закона за меценатството, които регламентират възможността държавата да организира лото за подпомагане на културата.

За какво спориха депутатите

Александър Иванов от ГЕРБ подчерта, че БСТ трябва да бъде подпомогнат, защото една трета от постъпленията от организираните от тото игри отиват за спорта, за младите.

Социалистът Тодор Байчев посочи, че предложението на ОП за организиране на хазартни игри в петзвездните хотели, ще доведе до разцъфтяване на нелегалния бизнес във вътрешността на страната и до задълбочаване на диспропорцията в развитите на отделните региони. Освен това и в двата законопроекта не се посочвало с колко ще нараснат приходите в бюджета в резултат на промените.

В отговор Валери Симеонов посочи, че с проекта на Патриотите се ограничава хазартната зависимост най-вече на социално слабите слоеве от населението, които дават голяма част от заплатите и пенсиите си за хазартни и лотарийни игри, а тези, които имат много пари и искат да играят, могат да пропътуват необходимите километри.

Несполучлив опит да бъде подведен българският парламент, така коментира проектът на ГЕРБ Румен Гечев от БСП. Той опроверга мотива на вносителите да предложат едноличен, вместо колективен орган за хазартната регулация,като подчерта, че няма нито една страна в ЕС, в която да има назначен някакъв "цар, който еднолично да управлява хазарта". Шокиращо било, че в аргументите за промените пишело, че те няма да доведат до изменения в бюджета. Какво искат да кажат вносителите, щом няма да има промени в бюджета, попита Гечев - следващите 700 милиона лв. ще бъдат откраднати пак ли, коментира депутатът от левицата.

По време на дебата от БСП настояха в залата да присъства министърът на финансите, който трябва да отговори защо пет години не се изпълняват разпоредби от Закона за хазарта.