Руският олигарх Владимир Потанин остро разкритикува възможно конфискуване от държавата на чуждестранните компании, обявили оттеглянето си от руския пазар след инвазията в Украйна, предаде Франс прес.

Потанин, който редовно оглавява списъка на най-богатите хора в Русия според класацията на "Форбс", е близък до президента Владимир Путин, с когото са играли заедно хокей на лед.

"Бих призовал за по-предпазлив подход за конфискуването на компаниите, обявили оттеглянето си от руския пазар. Това ще ни върне назад, през 1917 г." - годината на болшевишката революция, посочва Потанин в комюнике, публикувано снощи в Туитър от миннодибивния гигант "Норилск никел" (Норникел), в който той е основен акционер.

"Последствията от такава мярка - световно недоверие спрямо Русия от страна на инвеститорите - ще понасяме много години наред", допълва той.

Потанин отбелязва и, че много компании не са сложили край на дейността си, а само временно са я прекратили, което решение е взето вероятно "под безпрецедентния натиск върху тях от чуждестранното обществено мнение". Така че според него те могат да се върнат.

Потатин е най-големият акционер в "Норилск Никел" и най-големият производител на паладий и рафиниран никел в света. Той притежава  нетна стойност от 22,3 милиарда долара, най-голямото състояние сред руснаците, проследявани от Bloomberg Billionaires Index.

Изправена пред санкциите, предизвикали спад на рублата и допълнително ускоряване на инфлацията, Русия взе мерки за противодействие на възможно изтичане на валута и капитали в чужбина.

Без да произнася думата "национализация", вчера Путин се обяви за назначаване на външни администратори начело на чуждестранните фирми, напускащи Русия, за да бъдат "прехвърлени на онези, които искат те да заработят".

Той обаче увери, че Русия остава отворена за чуждестранни икономически актьори, които имат желание да бъдат в страната, и че техните права трябва да бъдат защитени.

Управляващата партия "Единна Русия" от своя страна заяви, че е подготвила проектозакон, който ще бъде първи етап към национализацията на авоари на чуждестранни компании, напускащи руския пазар, за да се избегнат фалити и да се спасят работни места. Това ще става чрез съдебен администратор.

На 28 февруари, четири дни след нахлуването на десетки хиляди руски войници в Украйна, друг олигарх - Олег Дерипаска, поиска край на "държавния капитализъм" в Русия поради кризата, предизвикана от западните санкции.

Множество компании обявиха, че замразяват дейностите си в Русия, сред които "Кока-Кола" (Coca-Cola), Ейч енд Ем (H&M), "Макдоналдс" (McDonald's), ИКЕА (IKEA), "Шел" (Shell) и Би Пи (BP).