Решението на някои западни компании да закрият бизнеса си в Русия е предумишлен банкрут и партия "Единна Русия" предлага да се национализира производството им. Това заяви секретарят на генералния съвет Андрей Турчак, цитиран от ТАСС.

Западът започна война със санкции срещу Русия, в която се включиха не само правителства, но и частни компании. Някои от тях обявиха, че напускат Русия и закриват предприятията си. Последно това направиха финландските "Валио" (Valio), "Паулиг" (Paulig) и "Фацер" (Fazer), цитира думите на Турчак пресслужбата на партията, допълва БТА.

Според него това са чисто политически решения. "Подобни действия на западни компании не са нищо друго, а предумишлен банкрут", заяви той.

"Единна Русия" предлага да се национализира производството на тези компании, които обявяват, че напускат страната или закриват производството си в Русия, докато тече операцията в Украйна", отбеляза Турчак.

Той добави, че решенията за закриване на производството на западни компании ще доведат до съкращаването на голям брой руски работници.

"Да не говорим, че с подобни действия тези компании подкопават собствената си икономика. Задачата ни е да запазим работни места и да не позволим икономиката и производственият ни потенциал да бъдат унищожени отвътре", подчерта секретарят на генералния съвет на "Единна Русия".

Според Турчак Русия няма да търпи удари зад гърба си и ще защити гражданите си.

"Това е истинска война и то не вече срещу Русия като цяло, а срещу руските граждани и ние няма да гледаме безучастно, а ще приемем ответни мерки, действайки по законите на военно време", каза в заключение Турчак.