Най-голямата мина в света за розови диаманти затвори врати, след като изчерпа запасите си от скъпоценни камъни, съобщи във вторник световният минен гигант Rio Tinto.

Мината Argyl в отдалечения регион Кимбърли в Западна Австралия добиваше над 90% от розовите диаманти в света, които се търсеха заради голямата им рядкост, отбелязва Фрас прес, цитирана от БНР.

Снимка: riotinto.com

Находището беше открит през 1979 г., след което англо-австралийската фирма започна да го разработва четири години по-късно. Оттогава мината е произвела над 865 милиона карата необработени диаманти, включително малък, но постоянен приток от високо ценените розови камъни.

Служители на Argyle и местни собственици на земя присъстваха на церемония, за да отбележат края на операциите във вече затворената мина.

Снимка: Rio Tinto

Изпълнителният директор на Copper & Diamonds на Rio Tinto каза:

"Преди петдесет години имаше много малко хора, които вярваха, че в Австралия има диаманти - още по-малко биха могли да предвидят как ще се развие историята на Argyle. За да стигнем до тази последна глава, са необходими визия, смелост и решителност за преодоляване на значителни предизвикателства за навлизане на нова територия в проучването, добива и маркетинга на диаманти.

Днес влиянието на Argyle се простира в много сфери и на много континенти и аз съм много горд да призная всички онези хора, които са допринесли за откриването и развитието на мината и производството на едни от най-добрите диаманти, които светът е виждал."

Брендън Мърфи, управител на подземни рудници в Argyle, контролира последния тон руда след 37 години експлоатация

Снимка: riotinto.com

Компанията Rio Tinto очаква усилията за извеждане от експлоатация и демонтиране на 37-годишната площадка да отнемат около пет години.

През последните две десетилетия стойността на розовите диаманти се повиши с 500 процента, посочиха от Rio Tinto пред обществената телевизия ABC.

Краят на операциите в мина Argyle вероятно ще доведе до още по-висока цена на диамантите, твърдят бижутери. При сегашните добивни нива скъпоценните камъни могат да достигнат до 3 милиона долара на карат.

Диамантите обикновено са прозрачни, но скъпоценни камъни като тези, които се добиваха в Argyle, стават розови при екстремна топлина и натиск по време на тяхното създаване. Тези условия деформират кристалната решетка на диаманта и променят отражението на светлината при преминаването й през неговото тяло.