Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев призова да се мине на принципа "take or pay" ("вземай или плащай") в световната търговия с нефт. В същото време той заподозря картелен сговор за срива на нефтените котировки вчера, предаде ТАСС.

"Това, което наблюдаваме по отношение на нефтените фючърсни договори, много напомня на картелен сговор", написа той на страницата си във Фейсбук.

"С оглед на нашия опит в газовата сфера предлагаме нефтът да бъде продаван на принципа "take or pay" ("вземай или плащай"). Готови сме да обсъждаме този вариант с нашите партньори", заяви Медведев.

Вчера стойността на барел петрол с доставка през май, котиран в Ню Йорк, достигна рекордни низини. След като през деня спадна с 5 после под 2 долара за барел, после достигна 1 цент за барел, накрая при закриване на сесията се озова в минусови територии, отбелязаха Франс прес и Ройтерс. Според двете агенции цената е спаднала до минус 37,63 долара за барел за майска доставка.

Причината е пренаситеността на пазара и това, че крайният срок за договорите за майски доставки изтича днес и всеки търси физически купувач възможно най-бързо на запасите си. Заради набъбналите запаси в САЩ продавачите са готови да пласират стоката си на каквато и да е цена.

Според анализатори ситуацията се очаква да се подобри в идните дни и не трябва всички да се фокусират върху цената на барела с майска доставка, а да гледа и барела с юнска доставка.