Руското издание на списание "Форбс" публикува класация на милиардерите с най-високи доходи за 2019 година, информира ТАСС и БТА.

На първо място е Сулейман Керимов, бизнесмен и сенатор от Дагестан, чийто общ семеен доход се оценява от изданието на 3,7 милиарда долара. Източник на парите е нарастващата стойност на акциите на златодобивната компания Полюс, която се контролира от сина на Керимов.

Втори е Владимир Потанин, собственик на Интерроса, с доход в размер на 1,6 милиарда долара благодарение на котировките на Норилски никел.

На трета позиция се намира бизнесменът Михаил Прохоров с 1,4 милиарда долара, получени след приключване на сделката по продажба на баскетболния клуб "Бруклин нетс" и неговата арена "Барклис център" в Ню Йорк.

Четвъртото място се заема от Виктор Харитонин, съсобственик на една от водещите руски фармацевтични компании Фармстандарт. Доходът си от 1,1 милиарда долара той е получил от поскъпването на акциите. Тяхната стойност се повиши рязко и след обявяване на пандемията от коронавирус.

Топ пет се допълва от депутата Андрей Скоч и семейството му - също с 1,1 милиарда долара. Фамилията притежава дял от 30 процента в Ю Ес Ем холдингс (USM Holdings) и 61,5 процента от летище "Внуково".

Основателят на холдинга Ю Ес Ем Алишер Усманов влиза в първата десетка с доход от 800 милиона долара.