Необходимо е преминаването към четиридневна работна седмица да стане при запазване на същите заплати като при петдневната работна седмица. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност (СБ) на Руската федерация Дмитрий Медведев в интервю за руски медии, предаде ТАСС.

"Никой никога не е казал, че четиридневната работна седмица е минус в заплащането. Не разбира се - подчерта той. - За четири дни трябва да получите същото като сега за пет."

Медведев обърна внимание на факта, че предвид пандемията значителен брой процеси са се "свили онлайн". Хората започнаха да работят у дома и много от тях не планират да се връщат към предишния формат, тъй като по различни причини отдалечената работа е удобна за тях.

Съвсем очевидно е, продължи зам.-председателят на Съвета за сигурност, че работната седмица за такива категории граждани изобщо не е задължително да е петдневна. "В някои случаи дори четири (дни) са достатъчни. А в някои случаи, когато е необходимо, можете да работите в неделя", каза той.

Според Медведев пандемията е създала условия за развитие на тази тенденция. "И ние по всякакъв начин допринасяме за тази тенденция, защото по инициатива на (партия) "Единна Русия" бяха приети промени в трудовото законодателство за дистанционна работа, за онлайн работа, за изчисляване на работното време, за заплатите за този период", припомни той. "Така че вече оформяме и консолидираме тези тенденции, бих казал."

Заместник-председателят на Съвета за сигурност отбеляза, че за първи път се е заговорило за четиридневна работна седмица през 60-те години на миналия век, а сега в някои страни тя се внедрява експериментално, а в някои "вече е въведена и всъщност законно."

Тук става дума за икономическата готовност за такъв режим на работа, смята той. "Всички ние много добре разбираме, че човек трябва да се възстанови, че три почивни дни са по-добре от два, разбирате ли. Но това не може да се направи само с един щрих на писалка", обясни Медведев. "Между другото, никога не съм казвал това "от тази и тази дата трябва да се въведе четиридневна работна седмица".

Зам.-председателят на Съвета за сигурност смята, че към този формат на работа трябва да се премине при назряване на икономическите предпоставки за отделните отрасли, въз основа на общата икономическа ситуация в страната. Но като цяло, трябва да се стремим към "четиридневния период", категоричен е той.

Медведев припомни, че сравнително наскоро, преди около 60 години, в страната имаше шестдневна работна седмица, а в някои страни тя все още съществува. "Шестдневна работна седмица. Сега изглежда като глупост. Два почивни дни е абсолютно естествено. И три почивни дни е нормално. Но е необходимо всички предпоставки за това да узреят. Между другото, те започват да се проявяват", смята той.

Според заместник-председателя на Съвета за сигурност преди пандемията много неща изглеждаха футуристични, а "четиридневният период" изглеждаше възможен само "някой ден, може би, когато (хората) бъдат заменени от роботи". "И сега, когато мнозина преминаха на дистанционна работа, има много смисъл в тази четиридневна работна седмица", подчерта Медведев. "Естествено, без промяна в заплатата".