Русия днес започва да прокарва първия си подводен фиброоптичен кабел през Арктика като част от държавен проект за пускане на високоскоростен интернет в отдалечения регион, богат на въглеводороди, след часна инициатива, предаде Ройтерс.

Москва се стреми да подобри неравномерните комуникации и инфраструктура в своя далечен север, където разшири военното си присъствие и развива Северния морски път, за да се превърне във водещ корабоплавателен коридор, допълва БТА.

Кабелната връзка, която трябва да бъде завършена през 2026 година, ще измине 12 650 километра през дългия северен бряг на Русия от село Териберка, на Баренцово море, до най-източното пристанище Владивосток.

Наречен "Полярен експрес", кабелът ще се управлява от държавната компания Морсвязспутник и ще доставя стабилен интернет в арктическите пристанищни градове, както и на полуостров Камчатка и остров Сахалин.

Алексей Стрелченко, ръководител на компанията за производство и полагане на кабела, заяви, че той ще струва 65 милиарда рубли (889 милиона долара) и ще се финансира изключително от държавата.

Кабелът е произведен в арктическия град Мурманск, като са използвани китайски оптични влакна и руски компоненти, уточни Стрелченко. Вчера кораб отплава от Мурманск, за да започне да го полага край Териберка.