Руски износители на пшеница подновиха сделките с турски купувачи след кратка пауза, причинена от влошаване на отношенията между двете държави заради свалянето на руски изтребител от турски военен самолет през ноември, съобщиха търговци и анализатори, цитирани от Ройтерс и БТА.

Русия е един от най-големите износители на пшеница в света, а Турция е един от най-големите купувачи на руска пшеница, припомня Ройтерс.

След случилото се с руския самолет, руски и турски търговци се въздържаха от подписването на нови договори, опасявайки се, че Москва може да преустанови износа на пшеница за Турция или пък Анкара да намали закупуването й.

Но след няколко седмици търговията се е върнала към нормалното, след като никакви подобни мерки не бяха въведени от двете страни.

Същевременно Багдад обмисля да преустанови вноса на турско олио заради политическото напрежение с Турция относно присъствието на турски военни в Северен Ирак, предаде Ройтерс.

Турция твърди, че тези войници защитават турския военен персонал, който обучава иракските военни да се сражават срещу групировката Ислямска държава, но Багдад твърди, че тези военни не са били канени на иракска територия.

Миналата седмица Турция обяви, че изтегля някои от военните си в Северен Ирак, след оплакванията на Багдад, но така и не пристъпи към пълно изтегляне.

Сега Багдад иска да замени внасяното олио от Турция с олио от местни производители или от други страни. Досега турското олио се раздаваше безплатно на населението по силата на купонна програма.