Бих искал да видя българската държава много по-подкрепяща своя бизнес - и за възможност за достъп до финансови ресурси, и в условия на пандемия за помощ.Това каза президентът Румен Радев на церемонията по връчване на годишните награди за българските производители "Златна мартеница", предаде БТА. На нея присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът допълни, че тази помощ има смисъл ако бъде навременна, гъвкава, безвъзмездна и при условия, които да дават българските производители, близки до реалните условия за конкуренция с производителите в другите сфери.

Държавата трябва да подкрепя приоритетно българския производител, каза още Румен Радев. Президентът посочи, че в началото на пандемията, когато започнаха да се затварят граници, да се сриват доставки и да се свиват производства, отправихме взор към българския производител на стоки и услуги, към българските животновъди и земеделци и допълни, че те не ни разочароваха. Въпросът, който трябва да си задаваме не само по време на криза е - трябва ли да стигаме до такива състояния, за да се сетим, че именно на българския производител и предприемач трябва да разчитаме не само във време на криза, попита президентът.

Румен Радев каза, че пандемията внесе редица катаклизми, но тя дава и огромен шанс. В момента тече процес на мащабно преразпределение на световната инвестиционна, производствена и търговска карта. Дебатът, който водим от десетилетия, в момента се води в много други държави, но там се и действа - до колко държавата да присъства в икономиката като регулатор и разпределител на обществен ресурс, отбеляза Радев. Той допълни, че българският бизнес в момента, както и неговият сроден бизнес по сектори и производство в други държави, зависи много от държавата.

Президентът заяви, че очаква държавата да бъде на висотата на настойчивостта и иновативността на българските производители и предприемачи, защото, по думите му, ако искаме да имаме силна икономика, която да има висок, устойчив, догонващ темп на развитие и да започнем да догонваме другите държави от ЕС, трябва решително да променим подкрепата и средата за българския бизнес. Този дебат трябва настойчиво и неуморно да го водим докато постигнем наистина прогрес, каза Радев.

Президентът допълни, че този прогрес се измерва в световно утвърдени класации - по отношение на нивото на корупцията и за правене на бизнес в страните, където трябва да заемем много по-важно място. Тези класации - за корупция, за свобода на медиите и за правене на бизнес, определят отношението и на инвеститорите, и на световните финансови пазари към нашата страна, каза Румен Радев. "Не са само агенциите като Фич и Мудис. Има други много по-важни класации", допълни той. Президентът заяви, че държавата трябва косвено да помага, и то много, като гарантира по-бързи процеси на дигитализация, като снема административна тежест, но най-вече като инвестира в човешки капитал, защото това е един от основните проблеми на нашия бизнес - наличието на достатъчна, висококвалифицирана, образована, подготвена, здрава работна ръка.