Вместо днес да имаме 3 и 4 работещи блокове в АЕЦ "Козлодуй" и работеща мощност в "Белене", ние продължаваме да сме разколебани "кога, как и с кого", коментира председателят на АБВ Румен Петков на форума "Енергетика, икономика, сигурност - актуални измерения", организиран от партията в София.

Последните 20 години ни убедиха, че взимането на политически решения при чисто технологични проблеми, без съобразяване, погазващи националните ни интереси, водят до катастрофални последици, коментира Петков, цитиран от БТА.

Сред примерите, влияещи по думите му негативно върху енергийната сигурност на страната, бита и икономиката, Петков даде продажбата на "Марица" 1 и "Марица" 3. Като държава "удряме" държавната "Марица" 2, която е най-големият производител и един от стълбовете на енергийната ни сигурност, за сметка на едни огромни пари, които изсипваме в "Марица" 1 и "Марица" 3, коментира Петков.

Затварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй" 1-4, главно 3 и 4 блок на атомната централа, при положение, че тогава Унгария и Финландия отстояха своя интерес и до днес тези блокове работят при тях - би трябвало да си дадем сметка, като виждаме, че сега от АЕЦ "Козлодуй" цената е 54 лева на мегаватчас, какво влияние биха оказали 3 и 4 блок върху ценообразуването в общия микс и колко добре би било това и за бита, и за икономиката ни, коментира Румен Петков.

Той добави и неизграждането на пряк газопровод и пряка доставка чрез България и за Европа на газ от Русия. По думите му днес се борим не за пряката доставка, а да сме горди с това, че има някаква възможност България да плаща такса за пренос на Турция на руски газ. За всички е ясно, че това удължава трасето с 300 километра и товари цената и за нас, и за всички европейски страни след нас, посочи председателят на АБВ.

Той коментира и "грубата спекулация" с някои от тези стратегически проекти. Споменах за спекулацията с доставката на газ, в не по-малка степен грозни спекулации се извършиха и с атомната централа в "Белене", спекулациите с евентуален седми блок в "Козлодуй" и едни пропилени наши пари за една фалирала компания, каза Петков, като добави "спекулацията с референдума, след който не последва нищо за изграждането на новата атомна мощност в "Белене", както и други примери, свързани с централата, забавили по думите му с повече от 15 години стартирането на проекта.

В настоящия момент по отношение на ядрената енергетика почти няма колебания, каза проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена, в доклад за перспективите на "АЕЦ "Белене". Защо проектът е важен - първо, за да спасим двата милиарда "потънал капитал", да запазим и повишим сигурността на електроснабдяването, да създадем мегамотор за индустрията на страната. Да се утвърдим като основен доставчик на електроенергия на Балканите, аргументира се проф. Янев.

Сред участниците във форума са основателят на на АБВ и президент на България /2002-2012 г./ Георги Първанов, експерти, представители на работодателски и синдикални организации, дипломати.