България остава в топ 3 на най-предпочитаните от румънците туристически дестинации тази година, притежавайки предимството на близостта, на курортите с услуга "ол инклузив" (all inclusive) и на качествените плажове. Българските хотелиери привличат румънски туристи чрез щедри отстъпки, достигащи 40 процента спрямо цените от минали години, и безплатното настаняване на деца под 12 години. Румънците търсят специално услугата "ол инклузив" и дори "ултра ол инклузив", която предлага непрекъснато напитки и храна, а също и безплатни шезлонги и чадъри, пише в. "Ромъния либера", предава БТА.

Румънците са основните чуждестранни туристи в българските курорти, посочва вестникът и дава пример с конкретна хотелска верига в Обзор и Златни пясъци, където от началото на сезона досега са пристигнали над 5000 румънски туристи.

Степента на заетост през август надхвърля 80%, посочва изданието.

За тазгодишната почивка българските хотелиери са подготвили промоции и намаление на цените до 40 процента, пише "Ромъния либера".

Ако миналата година румънският турист плащаше между 80 и 100 евро на човек за четиризвезден хотел в Обзор, тази година цените започват от 56 евро на човек с услуга "ол инклузив".

При петзвездните хотели намалението дори достига 50 процента от миналогодишните цени, отбелязва още "Ромъния либера".

Същият вестник публикува съвет на министерството на външните работи към румънските граждани да избягват несъществените пътувания в чужбина в контекста на разпространението на новия коронавирус.


"В контекста на развитието на пандемията от COVID-19 в световен план и на мерките, приети от румънските власти за ограничаване разпространението на инфекцията със SARS-CoV-2, министерството на външните работи отправя към румънските граждани молба да преосмислят осъществяването на пътувания, които не са наложителни", се посочва в прессъобщение на министерството, цитирано от "Ромъния либера".

Министерството припомня, че сред мерките, които предприемат румънските власти, е периодично актуализиране на списъка на държавите/районите с повишен епидемиологичен риск, за които се налага мярка самоизолация на всички лица, които пристигат в Румъния от тези страни или райони.

Като се има предвид, че споменатият списък се актуализира всяка седмица от Националния институт за обществено здраве в Румъния, румънското външно министерство напомня, че някои страни/райони могат да бъдат включени в този списък.

Министерството напомня още, че е възможно и анулиране на полети от въпросните държави/райони.