Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН призовава правителствата да направят всичко по силите си, за да могат хората отново да пътуват, предаде ДПА.

В изявление днес генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили критикува държавите за това, че са прекалено фокусирани върху здравето и определя като недостатъчно отварянето на границите за туризъм, наблюдавано към днешна дата.

Като се позовава на неочаквания и бърз спад на туристическите пътувания, предизвикан от пандемията от новия коронавирус, организацията подчертава, че правителствата имат отговорността да защитят бизнеса и прехраната.

През юли СОТ изчисли, че сривът на пътуванията между януари и май струва 320 милиарда долара, което е три пъти повече спрямо загубите при финансовата криза от 2007-2009 година и се равнява на брутния вътрешен продукт на Колумбия, припомня ДПА.

След като Световната здравна организация обяви епидемията за пандемия през март, държавите наложиха карантинни мерки и затвориха границите. Връхната точка бе достигната през май, когато международните пътувания се сринаха с 98 процента на годишна основа, по данни на СОТ.

Сега властите би следвало да прегърнат изцяло идеята за предпазни мерки като бързи, но строги тестове на пристанища и летищата, както и приложенията за проследяване и засичане на вируса, които според СОТ имат потенциала да задвижат безопасното рестартиране на туризма.