Румъния поставя началото на нова "зелена" инициатива от 30 ноември - магазините в страната, които продават напитки, ще бъдат задължени да приемат обратно пластмасовите и стъклени бутилки и метални опаковки и да плащат на клиентите по 0,50 леи (0,10 евро) за всеки върнат амбалаж.

Става дума за депозитната система за използван амбалаж, която съществува в много европейски страни, отбелязва Радио Свободна Европа-Румъния. Системата, която в Румъния носи наименованието RetuRO, е създадена в първоначалната си фаза от асоциациите на производителите на напитки и търговците в страната, а по-късно в нея се включва и румънската държава.

Изданието "Панорама" коментира, че това ще бъде допълнително усилие както за клиентите, така и за търговците, но залогът си заслужава, защото става дума за чистотата на околната среда.

С новата система известна като "гаранция-връщане" амбалажът вече ще бъде "съкровище, а не товар", посочва изданието, като уточнява, че програмата се отнася за бутилки от стъкло, метал или пластмаса от безалкохолни или алкохолни напитки с обем между 0,10 литра и 3 литра включително, а за да бъдат идентифицирани по-лесно, амбалажите, участващи в програмата, ще носят специално лого - SGR.

Дали това означава "Сбогом на пластмасовите бутилки, разхвърляни навсякъде", се пита новинарският сайт Хотнюз, като посочва, че от края на ноември клиентите ще плащат гаранция от 50 бани (0,50 леи), когато купуват някаква напитка от магазина, и ще получават парите си обратно, след като върнат амбалажа. Изданието търси отговори на въпросите какви бутилки могат да бъдат връщани, защо не може да занесеш стари шишета, които стоят от години в мазето, и ще се види ли някаква промяна веднага.

Сайтът уточнява, че ще бъдат приемани бутилки от вода, безалкохолни напитки, бира, сайдер, вино, алкохолни напитки, смесени напитки, но само ако те носят логото SGR, отпечатано на етикета, и съответния баркод. Важно условие е етикетът да бъде запазен непокътнат. Няма да можете например да вземете пари за бутилките, които държите в мазето от години и искате да се отървете от тях, уточнява Хотнюз.

Изданието посочва, че празните бутилки ще могат да бъдат върнати във всеки специално създаден за целта пункт, тоест във всеки магазин в Румъния. В замяна на празния амбалаж потребителят ще получи стойността на платената гаранция (50 бани), без да е необходимо да представя фискалния бон или да връща бутилката в същия магазин, от който е купил продукта. Търговците ще имат правото да решават как да събират амбалажа - автоматично или ръчно, в зависимост от клиентския поток, отбелязва сайтът.

Стойността от 0,50 леи е избрана, така че да бъде достатъчно голяма, за да мотивира клиента да върне амбалажа, но и достатъчно малка, за да не се възприема като съществено увеличение на цената. Очаква се през първите две-три години гаранцията да остане на тази фиксирана стойност, но може да бъде променена, след като хората свикнат със системата, пише още изданието, като посочва, че търговците са длъжни да обявят стойността на гаранцията в цената на рафта.

Изданието "Панорама" цитира екоактивиста Андрей Кошуляну, който казва, че новата система е сложна и амбициозна за страна като Румъния, тъй като програмата SGR има огромна логистика зад гърба си, която предполага събирането всяка година на около 6 милиарда бутилки - това означава да се рециклират по няколко стотици милиони бутилки на месец.

Той отбелязва, че в началото се очаква да има трудности. "В началото хората ще бъдат объркани. Ще видите клиенти, които няма да са забелязали дали бутилките са със или без лого. И ще се създадат недоразумения. Потребителят ще има голяма отговорност - да не унищожава логото, което означава на практика потвърждаване на гаранцията. Тази система дава на човек свободата да решава за собствените си пари", коментира той.

Кошуляну посочва, че от момента на влизането в сила на програмата производителите няма да имат право да произвеждат стоки без логото на RetuRo, но въпреки това в складовете на магазините ще продължи да има още дълго време големи количества продукти без това лого, които няма да може да бъдат включени в системата за рециклиране срещу депозит.

Радио Свободна Европа-Румъния цитира Раул Поп, програмен директор на Асоциацията "Екотека", специализирана в управлението на отпадъци и кръгова икономика, който казва, че по този начин румънците ще бъдат стимулирани да рециклират и същевременно да получават и пари.

Той смята, че с тази програма пластмасовите бутилки ще бъдат събирани в по-голяма степен, отколкото досега. "Вероятно ще превишим 90 процента до края на 2025 г. Горе-долу това показват нивата на събиране в другите европейски страни. Което е много добре", посочва представителят на асоциацията.

На въпрос дали стойността на гаранцията не е твърде малка, Поп отговаря: "За десет бутилки получаваш 5 леи, тоест един хляб".