Коментари - Румъния въвежда депозитна система: Получаваш 5 леи, т.е. един хляб, за 10 бутилки | Бизнес.dir.bg
назад

Румъния въвежда депозитна система: Получаваш 5 леи, т.е. един хляб, за 10 бутилки

Амбалажът вече ще бъде "съкровище, а не товар", както пише местно издание. Ще може да се връща във всеки магазин

Обратно в новината
| Автор: Ваня Накова, БТА

Коментари - Румъния въвежда депозитна система: Получаваш 5 леи, т.е. един хляб, за 10 бутилки | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Що изтривате истината бе, идиоти?

Пластиката сортирана измита и почистена от етикети лесно се преработва до изходен матеиал гранулат-1000кг торби с които впосл. може да произведете каквото се сетите. От Маса,Стол, Бюро до монитор контакти и конектори .За да е рентабилно обаче трябва виокоинтелигента модерна роботизирана инсталация,големи количества ток вода и постъпваща пластика. Проблема е че има нерецилируема силно замърсена пластика която трбва да се изгаря в пещи или превръща в керосин при високо налягне.

Старческите крадиви бок-л-ци и тьотя Курнелия в България не са готови да ви дават хляб за под 5 лв броя и за някакви си бутилки. Продължавайте да събирате безплатно капачки хартия и бутилки ско-тове

Ква стана тя? За да се наядеш трябва първо да се натряскаш.

тия ако земат че върнат всички бутилки то румъния ще остане без пари

Едно време във всяка махала си имаше пункт за изкупуване на амбалаж. Колко сладоледа и хот-дога сме изкарали от там. Имаше и пунктове за приемане на хартия, ама плащаха само 10 ст/кг.

При нас в Кауфланд плащат не, а зачитат 5 ст. на бутилка, в Германия е 25 евроцента........

Масова клошаризация.

Понеже коментирате за стъкления и пластмасовия амбалаж... Преди време вероятно си спомняте,че всичкия амбалаж бяха стъклени бутилки които се ползваха МНОГОКРАТНО. Има огромна разлика в това да ги ползваш отново и отново или да ги претопяваш и произвеждаш отново. Освен това имаше единен стандарт. На пример всички бирени бутилки бяха еднакви, само етикетите различни. Ако не се лъжа бирените бутилки бяха еднакви в целия Соц.лагер - от далечния изток на СССР та чак до Изт.Германия. Що се отнася до връщането на пластмасовите бутилки, то тази система в Германия е има от доста време. Има обаче една подробност. Системата разпознава само закупените от ТОЗИ магазин или верига. Аз лично пробвах с бутилка закупена във Великобритания или Франция - системата не я разпознава и не я приема. Явно фирмите гледат как да не се прецакат и да покажат - вижте ни колко сме зелени! А щом става въпрос за пластмасовите бутилки, възниква и въпроса за останалите пластмасови тарелки използвани за опаковки на храни. Тези опаковки като количество са съразмерими с количеството на бутилките.

И тук всичко беше стъкени бутилки които се връщаха,изкупуваха ги .После дойде демокрациата и ти задръстиха с пластмаса. На големите фирми така им е по-лесно.

Куца ти правписа и логическото мислене.Не демокрацията ти е виновна за пластмасовите опаковки, а това че индустрията се развива и вече сме 21ви век. Аман от носталгици по времето когато са били млади.

Ний откогааа - "бай Танас е само мас"...

Само да ви кажа, че се рециклира не повече от 10 % от събраната пластмаса. Останалата се товари на кораби и се праща в Индия и други аизтски държави. Тази депозитна система звучи чудесно, но всички тези бутилки веднъж ще си ги плащат, когато ги купуват и пак тогава, ще им начисляват и изкупната цена, както и транспортни разходи за приетия обратно амабалаж. Та на практика изобщо НЕ Е съкровище, а още брутални разходи за клиентите, при това напълно безсмислени, защото амбалажа НЕ се употребява и НЕ се рециклира. Има смисъл, само и единствено, ако се работи със стъклени бутилки! Цялата "зелена" работа е такава измама. Навсякъде прибират едни пари и говорят сладки приказки, а всъщност е голяма брутална измама.

В разговор с човек работещ в голяма британска строителна фирма, който се занимава с рециклирането на отпадъците на фирмата... Той ми казва, че във Великобритания рециклират около 99%. Веднага му казах: -Ама това е по тонаж, нали! Той потвърди. Хайде сега да сравним бетонни трошки и тухли от стара сграда с пластмасови отпадъци от битово потребление. Влагаме бетонните трошки в основата на нов път и сме ги рециклирали. Постигнали сме около 99% - по ТОНАЖ. Честито!

За пластмасата си прав, не се преработва и решението е да се ограничи употребата. Hо все пак тази система ще ограничи попадането й на нежелани места. Аз лично найлонови пликчета в супер име ги ползвам поне двукратно, а когато е възможно не ги ползвам

След 50 години и ние ще го направим.

Айхде няма нужда. АКо ще правим нещо, то трябва да е, да минем на стъклен амбалаж.