До края на седмицата Министерството на околната среда и водите ще има избран изпълнител за интегриране на национална депозитна система в страната, а до средата на май ще бъдат представени резултатите от нея, след което ще бъде поставена на широка обществена дискусия. Това съобщи заместник-министърът на екологията Ренета Колева при представянето на пилотен проект за депозитна система за опаковки чрез автомати за обратно събиране на пластмасови бутилки и кенове за напитки. Автоматите ще бъдат разположени в обекти на два от големите хипермаркети у нас. За всяка опаковка до 3 литра върналият я ще получи 5 стотинки. 

"Министерството на околната среда и водите концентрира своето усилие във въвеждането и интегрирането на екологичните политики в икономиката. Това е заложено в Националния план за управление на отпадъците и стратегията за кръговата икономика и плана към нея, защото действително факт е, че тези опаковки са ресурс и като такъв той отново трябва да бъде върнат в икономиката и оползотворяван", посочи Колева.

Н. Пр. Ирене Планк, посланик на Германия, посочи, че въвеждането на депозитна система за връщане, приемане и рециклиране на този вид бутилки е стъпка към по-ефективна и зелена икономика на България. По думите ѝ така страната върви по пътя, по който като член на Европейския съюз ще се присъедини към всички останали страни.

Според изискванията на Европейска директива 94/62/EO към 2025 г. страната ни, както и всички държави членки, трябва да отчете събираемост от 77 процента на пластмасовите бутилки и кенчета, в противен случай ни очакват санкции. До 2029 г. количеството трябва да достигне 90 на сто, като до 2030 г. тридесет на сто от новите бутилки се очаква да съдържат преработена пластмаса. 

Пилотната депозитна система ще връща сумата от приетите бутилки под формата на ваучер, чиято стойност ще бъде приспадната при пазаруване на покупки над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни. Ековаучерът няма да може да бъде използван за покупки само на тютюн или тютюневи изделия, дори стойността им да надвишава 10 лв. В този случай той може да бъде използван, само ако освен тютюневи изделия, клиентът е закупил и други продукти. 

Максималната стойност на един ековаучер е 2 лева (при върнати 40 бутилки/кенове). Ако клиентът върне 40 броя бутилки/кенове, машината автоматично издава ековаучер за 2 лева, а клиентът може да продължи да връща още. Накрая той ще получи нов ековаучер за бройките над 40.

В двете вериги - "Лидл" и "Кауфланд", ще приемат опаковки от напитки, които не е задължително да бъдат купени от техните щандове, но задължително условие е да не се пускат в автоматите смачкани и мръсни опаковки от мляко, млечни продукти, олио, зехтин и оцет.

Депозитни системи в много европейски и други страни работят от десетилетия. За ефективното въздействие на подобна система е нужно първо избирането на национален системен оператор, който да оперира на територията на цялата страна. Повече за отличника Латвия и за първопроходеца Швеция четете тук и тук.