Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува остро драстичния спад в производството на петрол, обявен от ОПЕК+. Той определи решението като потенциално политическо главоболие, но и дипломатическо пренебрежение.

Белият дом заяви, че президентът Байдън ще продължи да преценява дали да освободи допълнителни стратегически петролни запаси, за да постигне по-ниски цени.

"Президентът е разочарован от недалновидното решение на ОПЕК+ да намали квотите за производство, докато световната икономика се справя с продължаващото негативно въздействие от нахлуването на (руския президент Владимир) Путин в Украйна", казаха от Белия дом.

Фактическият лидер на ОПЕК - Саудитска Арабия оправда решението за свиване на добива с 2 милиона барела на ден (bpd) - което се равнява на 2% от световното предлагане - като необходимо, за да се отговори на повишаващите се лихвени проценти на Запад и по-слабата световна икономика.

Кралството отхвърли критиките, че е в заговор с Русия, която е включена в групата ОПЕК+, за да повиши цените и каза, че Западът често е воден от богаташка самонадеяност, когато критикува групата.

Белият дом на свой ред заяви, че ще се консултира с Конгреса за допълнителни пътища за намаляване на контрола на ОПЕК и нейните съюзници върху цените на енергията, като се има предвид законодателство, което може да вкара членовете на групата в антитръстови дела.

Американски висши служители отбелязаха, че една от причините Вашингтон да иска по-ниски цени на петрола е да лиши Москва от приходи от петрол. Байдън пътува до Рияд тази година, но не успя да осигури твърди ангажименти за сътрудничество в енергетиката. Той вече призова Саудитска Арабия, дългосрочен съюзник на САЩ, да помогне за намаляване на цените. Отношенията между двете страни бяха допълнително обтегнати, тъй като Саудитска Арабия не осъди действията на Москва в Украйна, отбеляза Ройтерс. 

Агенцията коментира, че президентът на САЩ е изправен пред нисък рейтинг на одобрение преди междинните избори идния месец поради растящата инфлация. 

Междувременно руският вицепремиер Александър Новак заяви, че Русия може да намали добива на петрол в опит да компенсира последиците от ценовите ограничения, наложени от Запада, които биха "нарушили пазарните механизми" и биха могли да имат "много неблагоприятен ефект" върху световната индустрия.

Говорейки за възможен "недостиг на петрол" в случай на приемане на такава мярка, предвидена от ЕС, той отново предупреди, че руските компании "няма да доставят петрол на страни, които използват този инструмент".

След заседанието на ОПЕК фючърсите на суровия петрол Brent за декември 0,2%, до $93,59 за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate с доставка през ноември поскъпнаха с 0,3% до 87,98 долара за барел.