Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър (на снимката вляво заедно с министъра на финансите Стивън Мнучин) споделя с президента на САЩ Доналд Тръмп недоверието и неотстъпчивостта към Китай. Пестелив в думите си, този майстор на действията в сянка се наложи през месеците като силния човек на Вашингтон в търговските преговори, твърдо решен да накара Пекин да отстъпи, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Именно в офисите си, недалеч от Белия дом, Лайтхайзър се среща вчера и днес с китайския вицепремиер Лю Хъ, близък до президента на Китай Си Цзинпин, за високорискови преговори за двете страни.

Той наследи китайското досие в края на 2018 година, след като с мъка подписа новото Споразумение за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (ЮСМКА - USMCA).

Тази мисия беше поверена преди това на министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос и на министъра на финансите Стивън Мнучин. Но без успех.

Позицията на постоянен търговски представител на САЩ прави Лайтхайзър пълноправен член на кабинета, тоест на правителството на американския президент. Той е също така представител на САЩ в Световната търговска организация (СТО).

Службата на постоянния търговски представител, която той оглави преди две години, не е нещо ново за този специалист по международно търговско право, тъй като той беше заместник ръководител на службата при президента републиканец Роналд Рейгън през 80-те години.

Подобно на Доналд Тръмп, Лайтхайзър смята, че свободната търговия не е безгранична, като пледира за "прагматизъм" в търговската политика.

Целите му по отношение на Китай са ясни: да принуди азиатския гигант да сложи край на определяните като "нелоялни" търговски практики. Той привежда като пример за такива практики "кражбата" на американска интелектуална собственост, "принудителния трансфер" на технологии или "държавния капитализъм" - предпочитаната реторика на президента републиканец.

"Технологията е най-голямото предимство, с което разполагат американците. Ние сме иновативни и отличници в технологичен план", твърди "Боб", както го нарича Доналд Тръмп, в едно от много редките си интервюта пред американска медия в началото на декември. И дума не може да става да се се отстъпват водещите позиции в тази област.

Такъв е целият залог в тези преговори и Робърт Лайтхайзър няма да се задоволи с обещания. Той иска действия.