Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) като национално представена организация категорично се обявява за запазване на диференцираната ставка на ДДС за ресторанти и заведения, както и за другите видове туризъм, в размер на 9 на сто. От национално представената организация призовават всички браншови организации в туризма да подкрепят искането им за превръщане на тази ставка в постоянна. И заявяват, че ще бранят икономическите си интересите и оцеляването на бизнеса си с всички разрешени от закона средства.

Декларацията е във връзка с обявеното от финансовия министър Росица Велкова връщане чрез проекта за Бюджет 2023 на традиционната 20-процентра ставка на ДДС за ресторанти и заведения.

9-процентната ставка бе въведена, за да подкрепи най-засегнатия икономическия сектор от световната пандемия на Covid-19 и аргументирана със спецификите на туристическия бизнес, се казва в изявлението на БХРА. "Не може в навечерието на изборите да се използва управленското безвремие и отказ от поемане на отговорност, за да се играят игри с бъдещето на цял един сектор", подчертават от Изпълнителното бюро на организацията. Отбелязват, че мярката трябва да се превърне в трайна, както е в повечето страни от ЕС и уточняват, че в момента ДДС за кетъринг и ресторанти в Общността е намален до ставки от порядъка на 4-5 на сто.

Организацията изразява съжалението си, че "голяма част от българските политици в това число и управляващите не разбират значението на тази мярка за запазване на един от основните сектори на българската икономика".

"Още веднъж подчертаваме, че намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи", посочва зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров, цитиран в съобщението.

Идеята бе чрез разликата от намалението на ДДС повече средства да останат във фирмите, които да бъдат компенсирани по този начин без да се дават пряко пари от бюджета за ковид кризата, както и чрез разликата да се осигурят средства за възнаграждения на персонала, което се е и получи след въвеждането на мярката, като механизмът е следният. 

"Надценката в ресторантьорския бранш е с високи стойности, има голяма разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализирания стокооборот. Това води до нисък данъчен кредит и от там до голямо данъчно задължение. При нормални икономически обстоятелства това не би създавало проблеми в бранша. Но върху цената на труда не се начислява ДДС и не се ползва данъчен кредит. А високият процент на ДДС и високите нива на труда изяждат принадената стойност. За огромна част от данъчно задължените субекти, като малките и средни фирми и търговски обекти, това е фатално и те се оказват пред избора да фалират и затворят или да преминат в сивия сектор."

БХРА допълва, че по-ниският ДДС играе роля и в запазване на кадрите в сектора, "които в момента са на санитарния минимум след двегодишна липса на работа и пренасочване в други сектори на икономиката".

От БХРА припомниха и че всички водещи политически сили са заявили подкрепата си мярката да остане трайна преди последните парламентарни избори, след които обаче не се формира редовен кабинет. Ако не искат да фалират ресторантьорския бизнес у нас политиците трябва да спазват обещанията си, а не просто да ги дават преди избори и след това удобно да ги забравят, категорични са от БХРА.