В изявление пред медиите министърът на финансите Росица Велкова заяви, че МФ подготвя проект на Бюджет 2023 с дефицит от 3% от БВП на начислена основа, промяна на данъци и оразване на някои разходи.

На 17 март, в петък, ще бъде публикуван пакет промени на данъчни закони. На 3 април ще бъде представен проектобюджет за обществено обсъждане, така че на 26 април да бъде разгледан от Министерския съвет и внесен в Народното събрание.

На какво ще разчита Велкова

Като приходоизточници финансовият министър залага на данъка върху свръхпечалбите, откъдето се очаква т.нар. (еднократна) солидарна вноска за второто полугодие за 2023 г. Този данък ще се начислява от 1 юли, като ще има авансови вноски по него. Окончателно ще се събере през 2024 година.

Предвижда се увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения, разчита се на събираемостта на 100% дивиденти от публичните предприятия след приспадане на счетоводна загуба. Залага се отново на 20% ДДС за ресторантьорите - облекчението им изтича на 1 юли, но по-ниският ДДС се запазва за хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще се увеличи акцизът на електронните цигари (вейпове), но не и за нагреваемия тютюн. Ще се засили фискалният контрол и ще има предварително деклариране на ДДС при рисковите стоки.

Очакваните допълнителни пари са около 6 млрд. лева, каза финансовият министър. Двете приходни агенции ще бъдат изключително натоварени и затова се предвижда при преизпълнение възнагражденията там да се увеличат при 100% изпълнение на заложеното.

В администрацията ще се свият представителните разходи, тези за издръжка и команидровачните.

Изпълнението на тези мерки ще гарантира увеличението на пенсиите по Швейцарското правило и на заплати. Ще се вдигнат с 10% онези заплати в бюджетната сфера, които не са получили никакво увеличение през 2022 година.

Мерките, заедно с проекта за Бюджет 2023, ще бъдат предложени за обсъждане на 49-ото Народно събрание, като окончателното решение ще е негово.

На 17 март ще бъде качен за обществено обсъждане и Кодексът за застраховането. Това е текстът, изготвен от Народното събрание, каза Велкова. 

На въпрос не е ли предизборно изявлението й, Велкова каза, че го прави, защото е обсъждано в Министерския съвет.

По-рано "24 часа" съобщи за предлагано от министъра 20% съкращаване на разходите в министерствата. По този въпрос министър Велкова уточни пред медиите, че е възможно такова снижаване, но до 10% и то ако се налага по-късно през годината.

Тревоги за бюджета

Ако новото Народно събрание реши да вдигне дефицита на бюджета над 3% от БВП, ще влезем в процедура на свръхдефицит, ще ни трябва по-висок дълг, което би създало проблеми за набиране на ликвидност. Може да не се наберат необходимите за дефицита пари и да се стигне до заем от МВФ, каза Велкова. Тя отбеляза, че се водят дебати за това, че за изпълнение на предложенията от последните три парламента дефицитът на бюджета за 2023 година трябва да е 6,9% от БВП на начислена основа.

Причините за тревогата на финансист №1 са значителните по размер разходи по закони, гласувани от предишни народни събрания, написа "24 часа", като се позова на свои източници. Изпълнението им води до влошаване на бюджетното салдо - то се очертава да бъде с дефицит около 7% от БВП, предупреждава Велкова. Като най-застрашаващи фискалната стабилност министърът отбелязва увеличението на пенсии и социални възнаграждения, намалените данъчни ставки, както и неизпълнени европейски и национални инвестиционни програми.

Някои от мерките, приети от 47-то НС през 2022 г., влязоха в сила в края на годината и затова дефицитът за 2022 г. остана в рамките на фискалните ограничения по националното и европейското законодателство. Целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят обаче до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП, предупреждава Велкова.