Съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров каза, че от организацията не са имали среща с финансовия министър, който вчера обяви новия пакет от данъчни закони.

"За ставката на ресторантьори и хотели получихме предложения да се плащат заплатите за 3, 4 и 5 звезди само по банков път и да има минимални ставки за всички длъжности. Ако това бъде прието, 9% ДДС може да остане, защото бюджетът ще събере приходите си. Ако обаче не бъде направено, настояваме за 20% ДДС. Изборът е на парламента", обяви финансовият министър Асен Василев вчера. Сред предложенията е и "всички, които са под 100 000 лева, да минат на патентен данък, а техните приходи от данък печалба ще минават към общините". 

Патентният данък е "хубаво решение" според Павлин Петров, но липсват детайли и е неясна сумата от 100 000 лева оборот, зададена от финансовия министър. Съпредседателят на Българската асоциация на заведенията е категоричен и че Василев се е срещал "с отделни ресторантьори, но не и с организациите". 

По думите му голяма част от браншовите организации са поискали с писмо среща с туристическите организации след изборите.

"Не е изготвен стандарт за прилагането на патентен данък. Идеята е хубава, но трябва да се направят разчети през работна група и тогава да се предложи", подчерта представителят на браншовата организация пред БНР

В голяма част от заведенията от много години има пос терминали за удобство на клиентите, обясни Петров. Според него има обекти, в които не може да се сложат такива пос терминали и това са места, "където няма достатъчно добре направена инфраструктура с банката, където няма и банкомат - в малко населено място".

Ресторантьорите искат условия, които да са част от стратегията за развитие на туристическия продукт, настоя Павлин Петров и нарече предлаганото на този етап "сделка с дявола".

За приравняването на гражданските договори с трудови

Друго предложение в пакета данъчни закони, приет от МС, е за приравняване на гражданските договори с трудови.

Предложението НАП да третира като трудов договор правоотношения, които представляват наемане на работа, без да е сключен трудов договор, бе вкарано в Кодекса за социално осигуряване през преходните и заключителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, но срещна отпор от работодателските организации.

Вчера Асен Василев обясни, че винаги е било възможно НАП да третира граждански договори като прикрити трудови договори. Но изричното изписване в Кодекса за социално осигуряване се налагало заради тълкувателно решение на Върховния административен съд от края на миналата година. Според това решение приходната агенция няма право на това. Това според Василев не е въвеждане на драматични промени".

Старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов обясни пред NOVA, че не всички граждански договори ще станат трудови. Става дума само за прикритите такива. Тоест, ако работиш цяла година на 8-часов работен ден при един и същи работодател, то това е прикрит трудов договор, а не граждански такъв", категоричен е той.