Решението дали ресторантьорите ще останат с 9% ДДС или ще се върне налогът от 20% е в ръцете на Народното събрание. Това обяви на брифинг финансовият министър Асен Василев след като Министерският съвет на извънредно заседание прие пакета от данъчни закони. 

"За ставката на ресторантьори и хотели получихме предложения да се плащат заплатите за 3, 4 и 5 звезди само по банков път и да има минимални ставки за всички длъжности. Ако това бъде прието, 9% ДДС може да остане, защото то означава, че бюджетът ще събере приходите си. Ако обаче не бъде направено, настояваме за 20% ДДС. Изборът е на парламента". 

За да гарантират изсветляване на бизнеса и да се запази по-ниската ставка, ресторантьорите са се ангажирали да въведат ПОС-терминали в заведенията, като единствено най-малките няма да имат това задължение. Идеята е всички заплати в бранша да се плащат по банков път, а минималният осигурителен доход на персонала да бъде 1000 лв. - по-висок от определената за догодина минималната заплата от 933 лв.

Финансовият министър каза, че се предвижда и друга промяна при заведенията. "Всички, които са под 100 000 лева, минават на патентен данък. Техните приходи от данък печалба ще минават към общините, които така или иначе контролират и брой маси и всичко останало. По този начин общините ще имат един допълнителен източник на приход", обясни още Василев.

Той припомни, че се запазва нулевата ДДС ставка за хляба и брашното до средата на следващата година, както бе одобрена първоначално.

За предвидената възможност Националната агенция по приходите да прецени дали граждански договор е прикрит трудов договор, той уточни, че това винаги е било възможно, но има решение на ВАС, според което в закона не е фиксирано, че Приходната агенция има право да прави това. Сега се регламентира законово как НАП да прави това и няма въвеждане на нови изисквания.

Асен Василев представи и част от параметрите на бюджета за следващата година. Той е разчетен при инфлация от 4,8%, 3,2% реален ръст на БВП, размер на БВП от 205 млрд. лв. Финалните разчети зависят и от данъчните закони, така че след приемането им на първо четене в ресорната комисия бюджетът ще бъде представен и придвижен към парламента.

Приет днес от МС, пактът данъчни закони може да бъде изпратен към парламента и разгледан в Комисията по бюджет и финанси още този четвъртък, а Народното събрание ще може да приеме бюджета преди края на годината, изрази надежда Василев. 

Василев припомни и, че е имало достатъчно време за обществено обсъждане, тъй като пакетът закони бе публикуван още през септември. 

"Един месец стояха на обществено обсъждане, редица синдикални и професионални организации подадоха свои предложения. Мисля, че имаме доста балансирани предложения, но разбира се, последната преценка е на парламента". 

Асен Василев обясни, че има няколко предложения спрямо, това което беше прието от Тристранката и те са свързани с искания на Националното сдружение на общините.

Относно патентния данък на гъбарите и събирачите на трюфели, които излязоха на протест, финансовият министър посочи, че е постигнат компромис по тяхно предложение, който да изсветли бранша.

Василев води днешното правителствено заседание, тъй като премиерът Николай Денков и вицепрезидентът Мария Габриел са на посещение в Израел, където министър-председателят ще има среща с израелския си колега Бенямин Нетаняху.