Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш у нас. По време на разговора бяха обсъдени прилагащите се противоепидемични мерки в сектора във връзка с разпространението на COVID-19.

Представителите на ресторантьорите и хотелиерите изложиха своите виждания и предложения за функционирането на заведенията в условията на пандемия.

По време на срещата бяха дискутирани и допълнителни мерки в подкрепа на сектора у нас.

От бранша отново настояват за намаляване на ДДС-то с 5% от 1 юли до края на 2021 за храни от първа необходимост и сектор "Туризъм", съобщи БНТ.

След този срок асоциациите на ресторантите и хотелите искат ставката да се фиксира на 9%.

По-късно на срещата на всички браншови организации стана ясно, че те продължават да настояват да отпадне рестрикцията да нямаш данъчни задължения за програмата 60/40.

Относно откриването на туристическия сезон у нас, от бранша се надяват скоро да има яснота дали ще може да идват чуждестранни туристи и при какви условия.

"Доколкото разбрахме от днес до 13 юли се забранява влизане на туристи извън ЕС в България, а доколко хората вътре в ЕС ще бъдат склонни да пътуват, още е много спорно, каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България.

"Нагласите по отношение на летния сезон са притеснителни, защото банките обявяват туризма за неблагонадежден, имат затруднения с кредитирането. Ако вирусът утихне, разбира се, че ще има външни туристи", каза Атанас Димитров, зам.-председател на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Интересува ме какво ще се случи с тези колеги, които си отвориха градините, заредиха стока, назначиха си персонала. Както ни затвориха от днес за днес, после така ни отвориха и сега като пак ни затворят и това ще е краят", обяви Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България.

Най-големият проблем в бранша продължава да бъде ставката на ДДС. По думите на Коларов, ако и за заведенията няма диференцирана ставка, те няма да могат да излязат от кризата, защото в момента заради мерките печалбите са минимални.

Както е известно, ГЕРБ са против каквото и да е диференциране на ДДС.

Хотелиерите смятат че вече са закъснели с подготовката за летния сезон и до две седмици трябва да има яснота какви ще бъдат условията, при които хотелите ще могат да посрещнат туристи.