Българската асоциация на заведенията (БАЗ) изразява своята загриженост, че вече месец от началото на кризата с COVID-19 липсват адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в бранша.

Това се казва в становище на организацията, изпратено до медиите.

Същевременно от БАЗ отбелязват, че имат готовност да предложат пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и като първа стъпка предлагат спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която този пакет да бъде конструктивно обсъден.

От асоциацията изтъкват, че до момента показват "изключителна толерантност към критичната за цялото ни общество ситуация" и са поели основната тежест на извънредното положение. Но подчертават, че "вече има случаи на фирми, които са дадени на публичен съдебен изпълнител за данъчни задължения, декларирани на 16 март". Това води до блокиране на сметки и допълнително засилване на кризата, което, с цялото си уважение, определяме като геноцид над малкия и среден бизнес, заявяват от БАЗ.

Как в бранша оценяват ситуацията

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава на загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година, прогнозира асоциацията и подчертават: "стотици хиляди работници ще легнат на социалната ни система, без да внасят по никакъв начин добавена стойност в нея". 

От БАЗ изразяват готовност да поемат своята част от отговорността, но настояват за адекватна грижа от страна на правителството за всички тези хора и техните семейства.

Защо мярката 60:40 не работи в бранша

"Държавата предложи да поеме 60% от заплатите на служителите, които в момента не работят, а по-късно бе обявено, че се ангажира и с осигурителните вноски към въпросните проценти. За съжаление за ресторантьорския и туристическия браншове тази мярка не работи докато сме в извънредна ситуация и всичките ни обекти са затворени. Тя вероятно е полезна за сектори, които работят с намален капацитет, но не и при нас, които сме лишени от каквито и да е приходи. Освен това мярката съдържа условие, което е неизпълнимо за почти всички, които правят малък и среден бизнес у нас, а именно - да нямат никакви задължения към бюджета. Това силно ограничава ползването й, дори да има желание за това", коментират от асоциацията.

И настояват за "пренастройване" на действието на схемата: "мярката 60/40 да бъде въведена за първите три месеца, след като отворим заведенията и хотелите, когато работата ще е със значително намален капацитет". От асоциацията смятат, че тогава тази мярка ще бъде реална помощ за тях, "докато сега е утежняваща за и без това трудното положение, в което се намира бизнесът ни".

От БАЗ очакват и яснота по правилата, по които ще може да се кандидатства за кредити по програмата на Българската банка за развитие. Според тях обявеният срок за изясняване на правилата до края на настоящия месец "е твърде дълъг срок за нашия бизнес, който не работи". "До момента не са изяснени дори условията, при които ще се отсрочват кредити на физически и юридически лица и такива продължават да се дължат", изтъкват от БАЗ.

В края на съобщението си от бранша подчертават, че за тях всяка минута е важна и настояват за бързо вкарване на мерките в действие. "Защото в момента сме в невъзможност да разчетем разходите си и да разработим кризисни планове за излизане от положението."